Zlatko Dalić vodit će Hrvatsku na kvalifikacijskom susretu u Ukrajini u ponedjeljak navečer Foto: Dražen Novosel

Varaždinac Zlatko Dalić novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije

| 7.10.2017. u 12:38h | Objavljeno u Sport

Varaždinac Zlatko Dalić novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, objavio je danas predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker na izvanrednoj konferenciji za novinare u hotelu As u Zagrebu.

- Novi je izbornik je Zlatko Dalić i on će nas voditi u odlućujućem susretu protiv Ukrajine, a nadamo se svi pozitivnom rezultatu. Dalić je ednoglasna odluka IO HNS-a. Napravili smo prekid suradnje s Antom Čaćiće, Bila su četiri moguća imena i na kraju smo došli do Zlatka Dalića koji je bio u Splitu kada smo ga kontaktirali i krenuo je u 11 sati i 30 minuta prema Zagrebu, gdje ga očekujemo. Kada pogledate kroz povijest svi treneri koji su do sada dobili šansu, od Bilića Štimca, Kovača i Čačića, do sada je odluka bila da izbornik bude iz Hrvatske i to je bila vodilja da damo šansu Daliću. U ovom trenutkU smo sa 17 bodova u igru za play off sačekajmo ovu utakmicu pa ćemo vidjeti što dalje, no ohrabrujuće je da je Dalić prihvatio funckiju i odmah sjeo u autu u krenuo prema Zagrebu - rekao je Šuker na press konferenciji.

Zlatko Dalić, koji je rođen 1966. godine u Livnu, a tridesetak godina živi s obitelji u Varaždinu, novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Dalić je na toj funkciji naslijedio dosadašnjeg izbornika Antu Čačića, kojemu su presudili posljednji slabiji rezultati i loše igre Vatrenih na posljednim kvalifikacijskim utakmicama, čime je Hrvatska kompromitirala svoj plasman na SP u Rusiji sljedeće godine.

Hrvatska je sinoć odigrala s Finskom na Rujevici (1:1), pa sada čak ni remi u Kijevu protiv Ukrajine u utorak, u posljednjoj kvalifikacijskoj utakmici, ne jamči Vatrenima plasman u Rusiju.

Čelnici Hrvatskog nogometnog saveza sinoć su, nakon susreta na Rujevici, odradili sastanak. Složili su se da Ante Čačić mora otići kako bi Hrvatska imala izglede za plasman na SP u Rusiju sljedeće godine.

Zlatko Dalić je bivši profseionalni nogometaš i hrvatski nogometni trener, koji sw tim poslom očeo baviti u tadašnjem prvoligašu Varteksu nakon završetka igračke karijere u listopadu 2000. godine. Tada je postao pomoćni trener.

Od svibnja 2002. godine do svibnja 2005. godine obavljao je funkciju sportskog direktora Varteksa, a istovremeno od 2003. do 2005. godine bio je pomoćnik Miroslavu Ćiri Blaževiću.

U svibnju 2005. postao je glavni trener Varteksa i u prvoj godini svog mandata osvojio je treće mjesto u Prvoj HNL te zaigrao u finalu Hrvatskog Kupa. Od 2006. preuzeo je funkciju trenera u Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji do 21 godine, gdje je bio pomoćnik Draženu Ladiću

U ljeto 2007. godine, nakon isteka ugovora s Varteksom preuzeo je klupu Rijeke.U sezoni 2007./08. osvajio je četvrto mjesto u Prvoj HNL.
U sezoni 2008./09. dobiva otišao je u redova albanskog prvaka Dinama iz Tirane i s njime osvajio albanski Super Kup. U sezoni 2009./10. vodio je hrvatskog prvoligaša Slaven Belupo.

U sezoni 2010./11. postao je trener novoga prvoligaša Saudijske Arabije - Al Faisaly iz Harmaha. U toj sezoni prema izboru novinara Saudijske Arabije proglašen je za trenera godine. U klubu je bio do 2012. godine kada je dobio poziv za vođenje olimpijskog tima najvećeg azijskog kluba.

U sezoni 2012./13. Dalić je postavljen za trenera olimpijskog tima azijskog kluba stoljeća.[1] Usred sezone, nakon 16 službenih utakmica mjenja Antoine Kombouaré na mjestu prvog trenera kluba. S klubom osvaja King Cup, što je bio njihov 54. trofej u klupskoj povijesti te se plasirao u playoff fazu azijske Lige Prvaka s drugog mjesta u Grupi D. Kao trener Al Hilala završio je kao 13. trener svijeta za mjesec ožujak 2013. prema World Coach Rankingu.[2]

Nakon što je Al-Ain FC dao otkaz dotadašnjem treneru Floresu‎, Dalić je istog dana predstavljen kao novi trener kluba iz Ujedinjenih arapskih emirata. Prethodno je odbio poziciju sportskog direktora Hajduka. Nakon 2006. godine, klub je po prvi puta prošao u play off fazu natjecanja Azijske Lige Prvaka i to kao prvoplasirana momčad u grupi C.

Nakon niza uspješnih rezultata i sedam utakmica bez poraza, klub je 30. travnja 2014. produžio ugovor sa Dalićem na nove dvije sezone. U šesnaestfinalu azijske Lige Prvaka, Al Ain je rezultatima 2-1 u obje utakmice prošao u osminafinalu natjecanja pobijedivši Al Jazira Club.

U finalu UAE President's Cupa, 19.05.2014. Al Ain je osvojio trofej pobjedivši prvaka Arapske Gulf Lige, Al Ahli iz Dubaia s rezultatom od 1-0. Ovo je bio Dalićev drugi trofej u posljednje dvije godine na Bliskom Istoku, te ujedno treći u njegovoj trenerskoj karijeri.

Dalić je drugu sezonu u klubu započeo četvrtfinalnim utakmicama Azijske Lige Prvaka protiv Ittihad FC u kojima je Al-Ain FC slavio u oba susreta rezultatima 2-0 i 3-1. U polufinalima od Al-Ain FC bio je bolji bivši Zlatkov klub Al Hilal s rezultatima 3-0 u gostima te 2-1 na domaćem terenu.
Prema izboru svih sportski novinara u Ujedinjenim arapskim emiratima, Dalić je na kraju godine dobio nagradu za trenera godine dok je njegov Al-Ain FC na kraju prvog dijela sezone zauzeo prvo mjesto na tablici s utakmicom zaostatka. Početkom svibnja završeno je grupno natjecanje u azijskoj Ligi Prvaka te se Al Ain FC plasirao u playoff fazu natjecanja završivši na prvom mjestu grupe B s 12 bodova bez izgubljene utakmice sa čak četiri boda više od drugoplasiranog Naft Teheran FC. Bila je to Dalićeva treća godina zaredom u Azijskoj Ligi Prvaka te se sve tri godine uspio plasirati u playoff fazu natjecanja.

Iako je titula prvaka Ujedinjenih arapskh emirata bila osigurana tri kola prije završetka, 11. svibnja 2015 odigrane su zadnje utakmice u sezoni te je tako Al Ain završio sezonu sa 11 bodova više od drugoplasirane Al Jazire i trećeg Al Shababa. Dalićeva momčad izgubila je samo dvije utakmice u cijeloj sezoni, što znači da je u ukupno 25 utakmica njegov sastav bio neporažen s impozantnom gol razlikom od +43 gola. Još jedno veliko priznanje u svojem radu Dalić je dobio 12. srpnja 2015 u Abu Dhabiju gdje je proglašen za najboljeg trenera Ujedinjenih Arapskih Emirata u sezoni 2014/15.

Tijekom pripremnog perioda za novu sezonu, Al Ain je gostovao u Maroku gdje se održao prvi UAE-Maroko Superkup ili tzv. Friendship Cup kako je nazivan u arapskim medijima. Utakmica je odigrana na rasprodanom Stade Mohammed V u Casablanci protiv Wydad Athletic Club. Al Ain je pobjedio nakon jedanaesteraca, dok je regularno vrijeme zavrsilo 3-3.

Prva utakmica nove sezone odigrana je 15. kolovoza 2015 u Abu Dhabiju, Superkup Ujedinjenih Arapskih Emirata između prošlogodišnjeg osvajača lige Al Aina, i pobjednika kupa Al Nassra iz Dubaija. Al Ain je pobjedio rezultatom 4 - 2 i ovo je bio četvrti Dalićev trofej, u nešto manje od dvije godine otkako je preuzeo klupu.

Pobjedom od 3 - 0 u 10. kolu lige, Dalić je postao najbolji trenerom odkako je liga postala profesionalna. U odigranih70 utakmice pobjedio je u 47 utakmica, neriješeno je odigrao u njih 15 dok je izgubio svega 8 utakmica što znači da u više od 88 % utakmica njegova ekipa nije poražena.

Prema Football Database rankingu, Al Ain je u ožujku 2014 godine, prije nego što ga je preuzeo Zlatko Dalić bio 335. klub na svijetu. Nakon nešto manje od dvije godine, Al Ain zauzima 122. mjesto na tablici klubova te je 5. najbolji klub na Azijskom kontinentu.