Ostavka nije kraj

| 3.2.2016. u 08:36h | Objavljeno u Iz moga kuta
Ljekarne VŽŽ

– Sve sam dokumente dao pravnim stručnjacima, koji su zaključili da nema krivice, ali podnio sam ostavku jer ne želim nanositi štetu Vladi i premijeru – poručio je Mijo Crnoja nakon šest dana obnašanja dužnosti ministra branitelja i tako postao ministar koji je najbrže odstupio u novijoj hrvatskoj povijesti. Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko otišao je korak dalje ustvrdivši da je „Crnoja dokazao da su sve bile laži i obmane, da nema nikakvu kaznenu odgovornost, ali je kao častan čovjek sam odlučio odstupiti“, a slično su poručili iz Mosta navodeći da u slučaju sada već bivšeg ministra branitelja „nema elemenata kaznene odgovornosti, ali postoje moralne i političke”.

Zbog ovih riječi, ali još više zbog jačanja povjerenja u pravnu državu, koja bi trebala vrijediti za sve, nadležna tijela moraju istražiti sve dvojbene situacije u kojoj se našao Crnoja. Tako samoborska policija mora prekršajnom sudu podnijeti prijavu zbog osnovane sumnje da je prijavio lažno prebivalište, a samoborski katastar objasniti zašto je dao kućni broj brvnari. Sud također treba dati pravorijek što se krije iza prijave lažnog prebivališta, odnosno je li razlog izbjegavanje plaćanja prireza i ako je potonje po srijedi, izreći primjerenu kaznu.

Nadalje, Ministarstvo branitelja mora pokrenuti postupak u kojem će se utvrditi je li Crnoja dobio kredit za izgradnju kuće bez osnove, jer je prije toga imao stan u Podsusedu. Isto tako treba vidjeti je li kredit namjenski utrošen ili nije. U svjetlu toga, kao i ugovorenog roka u kojem je trebao izgraditi kuću, Grad Samobor mora preispitati odluku o dodjeli zemljišta na kojem je i danas brvnara.

Raščistiti treba i dvojbe oko zdravstvenog stanja bivšeg ministra, točnije kako je u razmjerno kratkom roku opću nesposobnost za rad, zbog koje je otišao u mirovinu 2008. godine, uspio prevesti na profesionalnu, i to na temelju izjave da se „osjeća bolje“. Na kraju, treba vidjeti i je li uistinu imao veze i kakve sa slučajem bivše kontrolorke za zdravstveno osiguranje HZZO-a za koju se sumnja da je oštetila proračun za desetke milijuna na temelju nevjerodostojne dokumentacije, pomoću koje su neki dobivali naknade plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Pravorijek o svemu navedenom nadležna bi tijela trebala donijeti što prije, ne samo zbog Crnoje nego i tvrdnje da je „Crnoja bio izložen pravoj harangi, neopravdanim optužbama i objedama, za koje su stručnjaci dokazali da nisu istinite“, koju je izrekao Karamarko. On, iako je bio na čelu bitnih službi, ne razumije pojam političke odgovornosti te da je i prekršaj kršenje zakona pa poručuje „pustimo kategoriju moralnog, nemoralnog. To je jako relativno. Ja se pitam koliko u ovom momentu građana živi u zoni prekršaja. Dakle, to je zona prekršaja. Zbog toga je i čovjek odstupio, iako je dokazao da nije počinio ništa nezakonito“!?