Općina Vidovec prva općina u županiji sa statusom "Općina - prijatelj djece" Foto: ilustracija

Općina Vidovec prva općina u županiji sa statusom "Općina - prijatelj djece"

I.D./Varaždinske vijesti | 20.11.2015. u 14:37h | Objavljeno u Aktualno

Općina Vidovec prva je općina u Varaždinskoj županiji koja je dobila status "Općina-prijatelj djece".

Odlučeno je to danas na savjetovanju Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece", koje je povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta održano u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu.

Dosad je u Varaždinskoj županiji samo grad Varaždin nosio titulu "Grad - prijatelj djece". Općina Vidovec ovaj je uspjeh ostvarila zahvaljujući brojnim aktivnostima i projektima usmjerenih na djecu, a koje provodi unatrag nekoliko godina.

Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) je globalna inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece. U Hrvatskoj je akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Gradovi i općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv "Grad/Općina – prijatelj djece". Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djece.