Tribinom "Da krik ne postane tišina" upozorili na nasilje nad ženama Foto: Grad Ivanec

Tribinom "Da krik ne postane tišina" upozorili na nasilje nad ženama

I.D./Varaždinske vijesti | 28.11.2015. u 08:01h | Objavljeno u Aktualno

Na inicijativu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Ivanca, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u srijedu, 25. studenoga u amfiteatru Srednje škole Ivanec održana je tematska tribina "Da krik ne postane tišina".

Uz Povjerenstvo za ravnopravnost spolova, organizirali su je i Centar za socijalnu skrb Ivanec te Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruga udomitelja i obiteljskih domova "Nada" iz Ivanca. U uvodnim je riječima predsjednica povjerenstva Nikolina Vlahek Canjuga istaknula važnost podizanja svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja.

- Potrebno je iskazati nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja, a osobito prema rodno uvjetovanom nasilju. Među svim prijavljenim slučajevima nasilja u Hrvatskoj, u čak 65 do 70 posto žrtve su žene. Iako je broj prijavljenih slučajeva posljednjih godina u blagom padu, potresna je činjenica da je 300 žena u zadnjih 10 godina smrtno stradalo kao žrtva nasilja - naglasila je Vlahek Canjuga.

Mladenka Ravenski, predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece i Udruge udomitelja i obiteljskih domova "Nada", govorila je o teškom položaju udomljene djece koja su bila žrtve obiteljskog nasilja, a dotakla se i trauma s kojima se kao svjedoci nasilja moraju nositi.

Psiholog Damir Vrček govorio je o vrstama nasilja s kojima se susreću djelatnici Centra za socijalnu skrb Ivanec, o učestalosti obiteljskog nasilja, pravnim okvirima i načinu pružanja pomoći u sklopu sigurnih kuća. Socijalna radnica Katarina Maček osvrnula se na djecu koja su, kao svjedoci, ujedno i žrtve obiteljskog nasilja.

Posebno dojmljiva bila je predstava "Da krik ne postane tišina" koju su izveli volonteri i članovi Kluba mladih Udruge udomitelja "Nada" Ivanec, a koji su na realističan način prikazali nasilje nad ženom i tragične posljedice nasilja u obitelji.

Izložene su i crvene cipele, kao simbol zlostavljanih žena.