Prezentacija nordijskog hodanja u Ludbregu

Varaždinske vijesti | 3.3.2017. u 12:49h | Objavljeno u Sport

Jedan od najpoznatijih rekreacijskih sportova danas je nordijsko hodanje. Šetači sa štapovima odavno nisu nepoznanica, a u posljednje vrijeme može ih se sresti i u Ludbregu.

Nordijsko hodanje je oblik fizičke aktivnosti gdje je obično, prirodno hodanje pojačano dodavanjem posebno dizajniranih štapova, a tehnički pravilno korištenje štapova aktivno uključuje gornji dio tijela u proces hodanja, te se tijelo tjera prema naprijed.

Fizički napor je na pravilan i ravnomjeran način raspodijeljen na različite grupe mišića cijelog tijela. Pravilna uporaba štapova daje priliku za primjetno povećanje intenziteta hodanja povećavajući rad mišića gornjeg dijela tijela.

-Iako najčešće hodam po ludbreškim pustopoljinama uz Bednju, po goricama ili uz mlinski kanal, slučajni prolaznici koji me sretnu znaju upitati „čemu mi služe ove bote s kojima se pomažem prilikom hodanja?“ -  govori Ludbrežanin Ante Šimić.

Prije nekoliko godina, kada su mu kćer i zet poklonili štapove za nordijsko hodanje, počeo ih je koristiti, jer je i do tada aktivno hodao ali klasično „šetajući se“.

-Sada se ne odvajam  od svojih „bota“ i koristim ih svakodnevno. Moram reći da ja nisam sportaš, nego rekreativac, kojih u našoj sredini ima vrlo malo. Razlozi za to često puta leže u predrasudama, jer sam suočen s time da me ljudi smatraju čudakom ili još gore „zgubidanom“. Čuo sam i od nekih naših sugrađana da hodaju ali potajno, jer se boje da ih drugi ne vide i proglase ih čudacima. Naravno lakše je doma sjediti ispred televizora, to drugi ne vide,  ali ne vidimo ni mi druge  pa se ne trebamo ni sramiti zbog svojih aktivnosti. - kaže Šimić.

„Bote“ su štapovi za nordijsko hodanje, koji od pukog hodanja ili šetnje čine vježbu, pri kojoj se dodatno vježbaju i mišići torza. Naravno u toj aktivnosti se može uživati u svakoj životnoj dobi, svaki dan, u svakom ambijentu i u svako vrijeme.  
- Osim štapova, koji se mogu kupiti, ako nemate sponzore kao ja, po cijeni od 150-300 kuna, potrebne su udobne cipele i odjeća u kojoj se osjećate ugodno, ovisno o vremenskim uvjetima i godišnjem dobu. Za duža hodanja preporuča se i boca s vodom, a i mali ruksak za potrebne sitnice - objašnjava nam sugovornik.

Nordijsko hodanje nastalo je 1997. godine u Finskoj iz nordijskog trčanja sa skijama na snijegu, a preporuča se osobito  osobama s prekomjernom težinom, koje imaju teškoće s leđima i zglobovima.
- Međunarodna krovna organizacija koja okuplja nordijske šetače je INWA locirana u Finskoj, a u Hrvatskoj je to „Savez nordijskog hodanja“ u Zagrebu, te u Varaždinu „Klub nordijskog hodanja“, s kojim smo u okviru projekta „Živimo zajedno starimo kvalitetno“ uspostavili suradnju i održali prezentaciju nordijskog hodanja. - kaže Šimić.

Nordijsko hodanje također omogućuje uključivanje rada mišića ostalih dijelova tijela. Nordijsko hodanje je sigurna, dinamička i učinkovita fizička aktivnost za sve uzraste i trenira tijelo na holističan, simetričan i balansiran način. Generalni cilj nordijskog hodanja je općeniti fizički i mentalni boljitak, koji donosi slijedeće koristi: zdravi način skidanja suvišnih kilograma, vitkije i čvršće tijelo, bolje držanje i leđa bez bolova, snažnije srce i krvožilje, povećanu pokretljivost zglobova, smanjenu razinu stresa, veću izdržljivost u svakodnevnim izazovima i bolju ravnotežu u kretanju.

Stručnjaci tvrde kako hodanje sa štapovima štedi zglobove, aktivira 50 posto mišića, te je puno korisnije od klasičnog hodanja. Nordijsko hodanje je idealna vježba za cijelo tijelo a tijekom nordijskog hodanja potrošnja energije veća je za 40 do 50 posto u usporedbi s običnim hodanjem i stručnjaci vrednuju nordijsko hodanje gotovo isto kao i trčanje.

Naime, 15 minuta nordijskog hodanja odgovara klasičnom trčanju od 12 minuta. Preračunato u kalorije, kod nordijskog hodanja, tijelo izgara 400 kalorija po satu, dok pri normalnom hodu izgori samo 280. Nordijsko hodanje, osobama s visokim krvnim pritiskom, smanjuje probleme i donosi na dugi rok korist. Isto tako idealno je za dijabetičare, jer smanjuje razinu šećera u krvi.

Kako je u tijeku provođenje projekta „Integrativan Ludbreg“, te utemeljen klub dijabetičara, planira se dolaskom proljeća, u suradnji s varaždinskim klubom nordijskog hodanja, ponoviti prezentaciju uporabe i hodanja s nordijski štapovima.