Ivančica među glavnim kandidatima za osvajanje naslova Prve ŽNL Foto: Martin Novosel

Počinju nadmetanja u Prvoj i Drugoj ŽNL, povratnici žele ekspresan povratak u viši rang

| 26.8.2018. u 09:48h | Objavljeno u Sport

Danas u nedjelju, 26. kolovoza, počinju nova prvenstva u Prvoj, Drugoj i Trećoj županijskoj nogometnoj ligi te Trećoj ligi Ludbreg.

Žele povratak u 4. ligu

Kao favoriti u novoj sezoni Prve ŽNL nameću se Zelengaj i Plitvica (G), koji se sigurno žele vratiti u 4. ligu te ekipe koje su lani bile pri vrhu Prve lige, drugoplasirana Ivančica, trećeplasirani Polet (T) i četvrtoplasirani Obreš.

Plitvica (G) je prošlu sezonu u 4. NL Čk-Vž završila na predposljednjem mjestu s 25 bodova, ali se nije uspjela spasiti od ispadanja. Cilj im je vratiti status četvrtoligaša, a pojačali su se s tri igrača. Iz Udarnika 32 vratio se Domagaj Crnković, a novi su igrači i Ilija te Matija Črnila.

- Imamo ambicije da se vratimo u Četvrtu ligu. Nešto smo se pojačali, ali glavno je da je ostala okosnica ekipe, bez obzira što smo ispali u niži rang natjecanja s time da su nam se i tri igrača oporavila od prošlosezonskih ozljeda. Konkurencija će nam biti Ivančica i Polet (T), a ozbiljno se pripremamo za 1. kolo s Plitvicom iz Selnika - rekao je predsjednik Plitvice (G) Božidar Crnković. Od 4. lige oprostio se i Zelengaj, koji je osvojio šest bodova više od Gojančana i također se žele odmah vratiti u viši rang. U klubu nije bilo značajnijih odlazaka, a pojačali su se s vratarom Daliborom Kapitanom, a stigli su i igrači Ante Perkušić i Valentino Mlakar.

Jači nego lani

- Postavili smo si cilj da od samog početka prvenstva idemo prema vrhu, a ciljamo na prva tri mjesta. Tako se postavila i cijela uprava kluba i trener, s namjerom da se vratimo tamo gdje smo i prije bili i gdje zaslužujemo, u viši rang natjecanja - rekao je predsjednik Zelengaja Željko Vitez. Ivančica je prošle sezone bila jako blizu osvajanju naslova prvaka Prve lige, ali je u posljednjoj utakmici prvenstva izgubila od Dubravke-Zagorac. Ove se sezone nadaju da bi mogli otići do kraja. U klub su stigli Dario Ribić, Mihael Jerebić, Viktor Eršegović, Marko Loparić i Nikola Hranić.

- Prošle sezone izgubili smo utakmicu za prvo mjesto, ali smo postigli odličan rezultat kada se gleda proljetna polusezona. S pojačanjima i mladim dečkima, koji su stasali u prave igrače i koji su puni snage i energije, jači smo nego prošle godine i mislim da bi se mogli izboriti za vrh tablice - rekao je predsjednik Ivančice Josip Grđan. Polet (T) je prošle sezone bio ugodno iznenađenje, s obzirom da je sezonu prije igrao u Drugoj ŽNL, a lani su prvenstvo završili na visokom trećem mjestu. Klub su pojačali bivši Krojač Karlo Šimek, zatim Antonio Bahat, Nikola Sakač i Anđelko Potrebica.

Dolazak bivših Krojača

- Ambicije su iste, želimo biti u vrhu. Otišlo nam je nekoliko igrača, ali to nisu bili standardni igrači. Cilj nam je da smo na okupu, da smo zdravi i da prije svega zadržimo status prvoligaša, a po mom mišljenju Ivančica je glavni konkurent za osvajanje lige. Očekuje nas zanimljiva borba za sam vrh - naglasio je predsjednik Poleta (T) Marko Sopić. Obreš iz Svetog Ilije je nakon vrlo dobre jeseni, kada su na tablici bili drugi, imao slabije proljeće uslijed čega su pali na četvrto mjesto, a ove se sezone nadaju napadu na sam vrh. S tim ciljem u svoje su redove doveli i zvučno pojačanje, bivšeg Krojača Nikolu Šafarića.

- Ambicije su nam vrh jer smo već dvije sezone zaredom u vrhu i ove ćemo sezone pokušati napasti nešto više. Liga će sigurno biti barem za 50 posto biti jača, zbog ekipa koje su došle iz 4. lige te zbog ambicioznih momčadi iz Druge lige - rekao je tajnik Obreša Marijan Kumrić.

Tri kluba u viši rang

Iz Druge ŽNL su prošle sezone čak tri kluba, Vinica, Sloboda (T) i Sloboda ŠN, izborili Prvu ŽNL, a u ovoj novoj sezoni se kao favoriti za osvajanje naslova nameću klubovi koji žele povratak u Prvu ligu poput Lepoglave i Zadrugara te momčadi koje su bile blizu vrha lige poput Čeva i Mladosti (Vž).

- Ambicije su nam da pokušamo osvojiti prvo mjesto. Imamo novog trenera, Antona Žugeca, koji dolazi iz Varteksove škole gdje je s mlađim kadetima osvojio kadetsko prvenstvo, igrao je u Slobodi ŠN i u Novom Marofu, iza sebe ima dobru karijeru i mislim da bi uz njega mogli napraviti dobar rezultat - najavio je sezonu predsjednik Čeva, Zoran Domović.

Kadar ostao na okupu

- Prošla sezona je bila dosta promjenjiva, a za ovu sezonu nam je najbitnije da nam je igrački kadar ostao na okupu. Aktivirali su nam se neki igrači na koje, zbog poslovnih i drugih obaveza, nismo mogli računati i mislim da imamo relativno mladu ekipu, s kojom optimistično ulazimo u novu sezonu. Želja je da barem budemo u prvih pet, a nadamo se plasmanu među prvih tri - rekao je predsjednik Mladosti (Vž), Predrag Čosić.

- Želimo se pokušati odmah vratiti u Prvu ligu, makar je liga dosta izjednačena i bit će dosta teško, ali težimo povratku u rang gdje nam je i mjesto - rekao je Milan Boršćak, tajnik Lepoglave, kluba koji se pojačao s Ivanom Zverom, Ivicom Bistrovićem, Mihaelom Bračkom i Brankom Šantalabom.

- Da nemamo ambicije biti na čelu tablice, onda bi nam samo natjecanje bilo besmisleno. Naravno, nikoga ne treba podcijenjivati i omaložavati, ali samo nam je jedan igrač otišao u Podravinu, a dobili smo Maria Kranjeca te Marka Modrića i oslanjamo se na naš mladi kadar. Nadamo se da će nas sreća malo više pomaziti nego prošle godine - rekao je trener Zadrugara, Nevenko Blagaj.

Sve današnje utakmice počinju u 17:30.