Orač iz Petrijanca održao godišnju izvještajnu skupštinu, prošle godine proslavio 70 godina Foto: NK Orač Petrijanec

Orač iz Petrijanca održao godišnju izvještajnu skupštinu, prošle godine proslavio 70 godina

| 23.2.2018. u 16:22h | Objavljeno u Sport

Održana je izvještajna godišnja skupština Nogometnog športskog kluba ”Orač” iz Petrijanca, kojoj je u Društvenom domu u Petrijancu prisustvovalo više od sedamdeset aktivnih članova, navijača te gostiju iz drugih klubova. Predsjednik kluba Stjepan Klaneček podnio je izvješća o radu kluba, o financijskom poslovanju za prošlu te Plan i program rada za ovu godinu. Izvještaj Nadzornog odbora podnio je predsjednik Stanko Crnčec. U 2017. godini klub je proslavio 70. rođendan.

Ideja o osnivanju kluba rodila se u proljeće 1947. godine. Organizatorima su u pomoć priskočili i stariji stanovnici sela. Prijatelji iz Varaždina poklonili su klubu prvu nogometnu loptu. Povodom katoličke svetkovine ”Petrova” napravila se velika zabava. Skupilo se financijskih sredstava za nabavku dresova i kopački. Majice i čarape bile su zelene boje, a hlačice bijele.

Prva utakmica odigrana je u proljeće 1947. na varaždinskom stadionu Sloboda. Na sastanku koji je bio 1. srpnja 1947. klub je nazvan imenom ”Orač”, koje s ponosom i danas nosi. U jesen iste godine klub se počeo natjecati u tadašnjoj Kotarskoj ligi Varaždin. Prvo igralište bilo je na današnjoj parceli odmah uz glavnu cestu, a kasnije je pomaknuto malo dalje zbog izgradnje zadružnog doma. ”Orač” je u školi imao i svoju prvu svlačionicu gdje su se držali i rekviziti (mreže, lopte, dresovi i sl.). Nakon nekog vremena oračeva svlačionica je pretvorena u školsku kuhinju a igralište je preseljeno nekoliko puta, a posljednje je smješteno na lokaciju gdje se i danas nalazi.

Ideja o izgradnji svlačionice javila se 1979. godine. Nakon održanog referenduma, tadašnji predsjednik kluba Stjepan Kranjčić okupio je ekipu i organizirao prve akcije na izgradnji svlačionice i igrališta. S obzirom da igralište ”Orača” nije bilo spremno, domaće utakmice igrale su se u Sračincu. Nakon što je igralište ”Orača” bilo spremno za korištenje morala se postaviti ograda koja služi još dan danas. Postojeća svlačionica je 2009. adaptirana. Izrađeno je novo krovište i dograđene prostorije koje služe za okupljanje članova i navijača. Momčad ”Orača” natjecala se u raznim rangovima, a trenutačno se natječe u Drugoj ŽNL Varaždin.

- Danas s ponosom možemo reći da osim seniorske ekipe imamo i ekipe u mlađim uzrasnim kategorijama, koje se također natječu. Ukupno imamo oko 80 registriranih igrača. Brigu o svakoj ekipi vode treneri, posebno obučeni u nogometnoj akademiji. Da bi ekipe imale dobre uvjete za rad brinu članovi uprave i prijatelji kluba. Tijekom ljetnih mjeseci članovi uprave potaknuti sredstvima općine i uz pomoć prijatelja kluba pokrenuli su akciju gradnje vodovodne instalacije za natapanje igrališta. Želim naglasiti veliko hvala svima koji su uložili svoje vrijeme i trud i sredstva da ”Orač” preživi toliko godina. Želja mi je da i u idućim godinama naša djeca, unuci i ostali ljubitelji nogometa održe tradiciju sporta u našem lijepom mjestu. Neka nam naš ”Orač” još dugo poživi - naglasio je predsjednik kluba Stjepan Klaneček.

Izvješće o radu i rezultatima seniorske ekipe podnio je Ivan Telebar, juniorske ekipe Matija Klaneček, trener ekipe pionira Renato Klaneček te treneri ekipe limača Nikola Cingestar i Denis Šincek. Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno. Tijekom Skupštine predsjednik kluba Stjepan Klaneček uručio je priznanja i zahvalnice pojedincima za njihov doprinos klubu tijekom njegova rada. Načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec izrazio je zadovoljstvo rezultatima i pozitivnom klimom u klubu.