Društvene veze važne su za zdravlje kao i fizička aktivnost i prehrana Foto: Ilustracija

Društvene veze važne su za zdravlje kao i fizička aktivnost i prehrana

VV/Znanost.geek.hr | 6.2.2016. u 20:06h | Objavljeno u Društvo

Prema novom istraživanju, što više društvenih veza ostvarimo tijekom života, bit ćemo i zdraviji. Ovo je istraživanje prvo koje je povezalo utjecaj društvenih veza s fizičkim zdravljem, piše portal Znanost.com.

Ova studija, objavljena u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, gradi se na prethodno napravljeno istraživanje da odrasli ljudi duže žive ako imaju više društvenih veza.

U ovom su istraživanju pak otkrili da je veličina nečijeg društvenog kruga važna i u djetinjstvu, kao i u starosti. Točnije, otkrili su da socijalna izolacija u adolescenciji jednako šteti tijelu kao i fizička neaktivnost, dok u starosti pak šteti zdravlju više od dijabetesa.

Tijekom srednje dobi, otkrili su da nije važna veličina društvenog kruga, već je važno da nam društvo u kojem se nalazimo daje podršku i da nas poštuje.

- Odnos između zdravlja i stupnja integriranosti u velikim društvenim vezama najjači je na početku i na kraju života, dok u srednjoj životnoj dobi veličina društvenog kruga zapravo nije toliko bitna. Tada je naglasak na kvaliteti, a ne kvantiteti - izjavila je Kathleen Mullan Harris, profesorica na fakultetu UNC – Chapel Hill.

Profesorica Harris je do ovog zaključka došla zajedno sa svojim timom tako što su uzeli podatke iz četiri nacionalne ankete izvršene na stanovnicima SAD-a. Ocijenili su tri dimenzije društvenih veza: društvenu integraciju, društvenu podršku i društvenu napetost.

Zatim su proučili na koji način je društvena veza individualca povezana s četiri dostupna obilježja mortalnosti, a to su krvni tlak, opseg struka, indeks tjelesne mase i razina C-reaktivnog proteina, koji služi kao upalni marker (zbog čega je važan indikator kod upale, nekroze tkiva ili traume).

- Naša analiza pokazuje liječnicima kako bi trebali što više informirati javnost koliko su čvrste društvene veze važne za normalan i zdrav tijek našega života - zaključila je prof. Harris.

Označeno u