Prvi u Hrvatskoj: Srednja škola Arboretum Opeka u projektu "Stepenica više u poljoprivredi" Foto: Mario Šamec

Prvi u Hrvatskoj: Srednja škola Arboretum Opeka u projektu "Stepenica više u poljoprivredi"

| 19.1.2016. u 19:23h | Objavljeno u Aktualno

U Srednjoj školi Arboretum Opeka predstavljen je danas projekt "Stepenica više u poljoprivredi", prvi obrazovni program takve vrste u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji ima za glavni cilj uvođenje dva obrazovna programa za odrasle - gospodarstvenik u agroturizmu i proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja.

Projekt se počeo provoditi još u prosincu 2015., a planiran završetak je u prosincu ove godine.  

- Projekt je vrijedan 734.998 kuna, od čega je 95 posto sredstava bespovratno iz europskih fondova. Manji dio, 36.700 kuna sufinancira Varaždinska županija. Cilj nam je razvijati nove programe u navedenim područjima, a trenutno je u tijeku izrada analize tržišta rada - navela je na predstavljanju projekta Marina Šmidlehner, voditeljica projekta.

Zadatak analize je da pokaže koja su to specifična zvanja koja budući gospodarstvenik u agroturizmu i proizvođač bilja mora imati.

Projekt je, istakla je ravnateljica škole mr.sc. Rajka Tršinski, namijenjen prije svega nezaposlenim osobama. No, u budućnosti njegove beneficije vidi i u srednjoškolskom programu ove škole, u smislu uvođenja takvih smjerova.

Na predstavljanju projekta bio je i zamjenik varaždinskog župana Alen Kišić.

- U poljoprivredi ima sve više novih zanimanja i traže se novi putevi koji se u pravilu isplate, a ovaj projekt upravo to nudi za 40 polaznika koji će kroz spomenute programe dobiti nova znanja i vještine - istaknuo je.

Inače, prema podacima koji su izneseni na predstavljanju, Hrvatska uvozi 80 posto ljekovitog i aromatičnog bilja potrebnog za proizvodnju farmaceutske i kozmetičke industrije. Potencijali koje pak Hrvatska ima nisu dovoljno iskorišteni, kao niti mogućnosti samozapošljavanja u ovoj djelatnosti. Uvođenjem ovih programa osposobljavanja dobit će se educirani, kvalitetni, djelatnici koji će poticati tu proizvodnju te sebi osigurati egzistenciju.