VIDEO,FOTO: Gala koncert s Varaždincima Valentinom Fijačko Kobić i Ivanom Josipom Skenderom

| 10.12.2015. u 16:48h | Objavljeno u Društvo

Adventski gala koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Kazališta i Koncertnog ureda Varaždin, 9. prosinca, na Velikoj sceni HNK Varaždin okupio je sve same vrhunske glazbenike počevši od Komornog studija Zagrebačke filharmonije pod vodstvom Varaždinca Ivana Josipa Skendera, kao dirigenta i sjajnih solista, također rođene Varaždinke, Valentine Fijačko Kobić, sopranistice te Dubravke Šeparović Musović, mezzosopranistice i Domagoja Dorotića, tenora. Koncert je začinjen i plesnim točkama u kojima su nastupili Edina Pličanić i Azamat Nabiullin.

Program je počeo izvedbom djela Gustava Holsta St Paul's Suite, op. 29. br. 2) te nastavljen izvedbom skladbe Georgea Geshwina The Man I Love, u kojem je solo izvela sjajna Dubravka Šeparović Musović, mezzosopran. Uslijedila je skladba Franza Lehára,  Zemlja smješka - Tvoje je srce moje cijelo uz solo nastup tenora Domagoja Dorotića, a potom je uslijedio plesni nastup uz zvuke Serenaae za gudače u C duru, op 48. Petra Iljiča Čajkovskog u ritmu walzera i izvedbi baletnih velikana Edine Pličanić i Azamata Nabiullina. Čardašom iz Kahlmannove Grofice Marice sjajno se upjevala Valentina Fijačko Kobić, a potom je zajedno s baritonom Domagojom Dorotićem izvela i Moje usne tako vrelo ljube Franza Lehára i Usne šute, istog skladatelja.

Na kraju koncerta orkestar je izveo Rumunjske plesove, Sz.56 Béle Bartóka.

Komorni studio Zagrebačke filharmonije osnovan je 1971. sa zadaćom da mladim članovima orkestra pruži mogućnost da muziciraju u komornom sastavu te da se afirmiraju kao solisti. Komorni studio Zagrebačke filharmonije svoj prvi koncert održao je 22. travnja 1971. u X. gimnaziji u Zagrebu. Priređivani su i nastupi za stalnu koncertnu publiku, pa su, ovisno o repertoaru, kao prostori održavanja birane crkve i koncertne dvorane u Zagrebu, ali i drugim hrvatskim gradovima. Umjetnički voditelj ansambla dugo godina je bio ugledni hrvatski violinist Tonko Ninić. Na repertoaru su bila djela europskih skladatelja iz razdoblja baroka i klasike te komorne skladbe hrvatskih skladatelja. Nakon stanke, Komorni studio Zagrebačke filharmonije od prošle godine nastavlja koncertnu aktivnost, pod vodstvom Martina Draušnika, koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije. Nastupio je na Dubrovačkim ljetnim igrama, Festivalu Sv. Marka u Zagrebu, Danima Mirka Kelemena u Slatini…

Valentina je uskočila kao zamjena za bolesnu također Varaždinku Moniku Cerovčec, a Ivan Josip Skender u kratkoj nam je izjavi za Varaždinske vijesti rekao da je zajedno s Valentinom studirao i da je bilo sreće što zbog njezinog porodiljskog Valentina nije bila u nekom unaprijed dogovorenome angažmanu. To je rezultiralo koncertnom izvedbom za pamćenje za varaždinsko-zagrebačku publiku jer radi se o sjajnim mladim glazbenicima koji su mahom vrhunski solisti, a i dirigent Josip Skender uspješan je dirigent i skladatelj.

Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, studirao je u razredu Željka Brkanovića, te ostao zapamćen kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije. Dirigiranje ga je privuklo kao drugo zanimanje pa je 1999. godine upisao i paralelni studij dirigiranja u klasi Vjekoslava Šuteja. Zanimljivo je da su njegove skladbe izvođene u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a 2011. skladao je i svoje najopsežnije djelo, operu Šuma Striborova, koja je praizvedena u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci u sklopu Muzičkog biennala Zagreb i u samo godinu dana doživjela je brojne izvedbe.

U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012. članovi Cantus Ansambla izabrali su ga za stalnog dirigenta. Od 2006. zaposlen je u Operi HNK-a u Zagrebu kao zborovođa, a 2009. postao je asistentom Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. U bečkom Musikvereinu debitirao je 2011., a u Operi HNK-a u Zagrebu 2012. Od 2013. do 2014. bio je vršitelj dužnosti ravnatelja Opere HNK u Zagrebu.

Video sadržaj
Galerija slika