FOTO Viničanci krstili mošt u vino i goste počastili grahom, fišom, kotlovinom, kolačima...

M.P./Varaždinske vijesti | 12.11.2017. u 16:16h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Pečeni kesteni, kolači, ali i kotlovina, gulaš, vojnički grah i fiš paprikaš i nezaobilazno mlado vino tek su dio bogate ponude kojom su članovi udruga koje djeluju na području općine Vinica počastili svoje sumještane, ali i sve ostale posjetitelje koji su se danas poslijepodne zatekli u Vinici.

„Martinje – krštenje mošta u Vinici“ već je 11. godinu održano pod okriljem Općine, a odličnim je odazivom naročito zadovoljan načelnik Marijan  Kostanjevac.

- U manifestaciju su uključeni praktički svi mještani općine, odnosno tu su sve udruge, škole i dječji vrtić. Viničko Martinje zapravo predstavlja mozaik naše općine kojem pridonose sve udruge i koje ostalima demonstriraju svoje umijeće u pripremi određenih prigodnih delicija - napomenuo je Kostanjevac.

Ponosan je što vrijedni članovi udruga promiču ime Vinice diljem Hrvatske, ali i van njenih granica, te što se iz godine u godinu spremno odazvu sudjelovanju u viničkom Martinju.

- Budući da se naše vino pilo na bečkom dvoru, da naši gosti ne bi ostali žedni, pobrinuli su se članovi udruge „Vinea Vinica“, članovi DVD-ova iz Vinice, Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena i jaja sa špekom, lukom i kobasicama, dok su članice Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ pripremile raznovrsne kolače. Branitelji su zaduženi za vojnički grah, ribiči za fiš paprikaš, lovci za gulaš, a kotlovinu pripremaju članovi NK „Vinica“ i KK „Vinica“. Udruga za šport i rekreaciju „Kapla“ preuzela je obvezu pripreme „krumpira v lončeku“ - pobrojao je Kostanjevac.

Osim što su mogli uživati u ukusnom vinu i još ukusnijoj hrani, posjetitelji u sklopu „Martinja“ mogu razgledati i prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“, djeca iz Dječjeg vrtića „Sreća“ te učenici - članovi školske zadruge „Vrčeki“. Za krštenje mošta u vino i dobru zabavu i ove su godine zaduženi članovi KUD–a Vinica i ŽVS „Leluja“.

- Zahvaljujem svima koji su se uključili u ovu našu manifestaciju - poručio je Kostanjevac.