NK Varaždin ima ambicije ostvariti plasman u najelitniji rang hrvatskog klupskog nogometa Foto: Krešimir Đurić

NK Varaždin na putu do Prve HNL sufinancirat će i jedinice lokalne samouprave

| 7.11.2018. u 12:57h | Objavljeno u Sport

U prostorijama Varaždinske županije u ponedjeljak je održan sastanak na kojem je varaždinski župan Radimir Čačić čelnicima i predstavnicima dvadesetak jedinica lokalne samouprave s područja Županije prezentirao model zajedničkog sufinanciranja Nogometnog kluba Varaždin, trenutačnog drugoligaša s prvoligaškim ambicijama.

Kako je rečeno na sastanku, a otkriva nam čelnik jedne od jedinica lokalne samouprave koji je bio na sastanku, cilj je NK Varaždin, kao klub od interesa za Varaždinsku županiju, dovesti ga do Prve hrvatske nogometne lige. Za njegovo sudjelovanje u Drugoj hrvatskoj nogometnoj ligi i borbu za plasman u najelitniji rang hrvatskog klupskog nogometa potrebno je četiri milijuna kuna godišnje.

Prema predloženom modelu prezentiranom na sastanku početkom tjedna, Grad Varaždin bi sufinancirao klub godišnje s milijun kuna, milijun kuna osigurala bi Varaždinska županija s ostalim jedinicama lokalne samouprave, i to tako da bi se iz županijskog proračuna namaknulo 26,5 posto potrebnih sredstava, a ostali dio, do milijun kuna, pokrili bi gradovi i općine, razmjerno svojim proračunskim mogućnostima. Preostalih dva milijuna kuna godišnje klub bi trebao samostalno osigurati.

Između svih uključenih strana u ovaj model sufinanciranja potpisao bi se ugovor na dvije ili najviše tri godine, sufinanciranje bi bilo na dobrovoljnoj bazi, a ako neka jedinica lokalne samouprave ne bi mogla sufinancirati klub, Županija bi pokrila njihov postotak. Jedinice lokalne samouprave imale bi svog predstavnika u Izvršnom i Nadzornom odboru kluba.

Nakon što NK Varaždin ostvari plasman u Prvu HNL ugovor bi se revidirao jer eventualnim ulaskom strateškog partnera klub bi se mogao samofinancirati i od sponzora i od prodaje igrača, čulo se na sastanku.

- Od okupljenih predstavnika jedinica lokalne samouprave nitko nije bio protiv predloženog modela, županijske službe će jedinicama lokalne samouprave dostaviti iznose koji bi bile njihova godišnja obveza, a mi ćemo prijedlog staviti pred svoje vijećnike, kada će se donositi proračun za sljedeću godinu - rekao nam je čelnik jedne od jedinica lokalne samouprave koji je nazočio sastanku u Varaždinskoj županiji.