Općina Vidovec nastavlja s projektom LED rasvjete vrijednosti 2,5 mil. kuna Foto: Općina Vidovec

Općina Vidovec nastavlja s projektom LED rasvjete vrijednosti 2,5 mil. kuna

I.D./Varaždinske vijesti | 26.1.2017. u 21:21h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Općina Vidovec u listopadu 2015. godine pokrenula je projekt izmjene javne rasvjete na području cijele općine, ukupne vrijednosti 2.578.653,20 kuna, prema kojem bi neekonomične i starije sustave rasvjete zamijenila štedljivijim sustavom LED rasvjete, koja koristi i do 50 posto manje energije te u većini slučajeva ima 10 puta duži radni vijek.

U suradnji s poduzećem Tesla d.o.o., izrađena je projektna dokumentacija za projekt pod nazivom "Javna rasvjeta Općine Vidovec - modernizacija uporabive građevine" koji obuhvaća svih 11 naselja te predviđa 780 rasvjetnih tijela. Ukupna vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosila je 99.918,75 kuna, što je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s iznosom od 39.967,50 kuna (40 posto), dok je ostatak potrebnih sredstava izdvojen iz općinskog proračuna.

Kako bi se uvjerili u kvalitetu i isplativost LED javne rasvjete, u centru Vidovca postavljeno je sedam eksperimentalnih LED rasvjetnih tijela s probnim rokom od tri mjeseca. Načelnik općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je tada da će, ukoliko se ova javna rasvjeta pokaže funkcionalnom, krenuti u modernizaciju javne rasvjete i u ostalim naseljima na području općine što će, napomenuo je, ujedno dugoročno donijeti i uštede u općinskom proračunu.

Prva faza modernizacije javne rasvjete krenula je u naseljima Budislavec i Domitrovec u kojima je zamjena bila najnužnija. Na ukupno 96 stupova postojeće lampe zamijenjene su sa štedljivim sustavom LED svjetiljaka, a njihov pozitivan učinak bio je odmah vidljiv. Ukupna vrijednost izmjene javne rasvjete u tim naseljima iznosila je 292.078,75 kuna, a temeljem uspješnih prijava na natječaje, veći dio sredstava u iznosu od 230.000 kuna sufinanciran je od strane ministarstva.

Općina Vidovec planira u skladu s financijskim mogućnostima izmijeniti kompletnu rasvjetu i u preostalih devet naselja te postići najefikasniji način za uštedu energije i očuvanje prirodnih resursa.

- U svom radu u Europskom odboru regija u Bruxellesu posebno sam se usredotočio upravo na područje zaštite okoliša, klimatskih promjena i energije. Znam koliko je kvalitetna, ali i ekološki čista javna rasvjeta važna za razvoj lokalne zajednice. Budući da smo uspješno završili projekt modernizacije javne rasvjete u naseljima Budislavec i Domitrovec, ove godine krećemo dalje te u ćemo u sljedeća tri naselja zamijeniti dvjestotinjak rasvjetnih tijela - istaknuo je Bruno Hranić.

- Sve je ovo na tragu mojeg boravka na UN-ovoj Klimatskoj konferenciji lokalnih i regionalnih vlasti (COP22) u Marrakeshu gdje je glavni naglasak bio upravo na borbi protiv nastalih klimatskih promjena. Lokalne i regionalne vlasti mogu i moraju poticati razvoj pametnih pristupa energiji i okolišu te ulagati više u obnovljive oblike energije. Također, pokrenut ćemo inicijativu da se Općina Vidovec pridruži Sporazumu gradonačelnika gdje je cilj smanjiti emisije CO2 za barem 40 posto do 2030. godine i posveti se provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju - najavio je Hranić.