A. Stričak povodom 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata: RH se opredijelila za mir

Varaždinske vijesti | 11.11.2018. u 14:56h | Objavljeno u Aktualno

Diljem svijeta danas se obilježava 100. obljetnica završetka Prvog svjetskog rata u kojem je i Hrvatska pretrpjela ogromne ljudske i gospodarske gubitke. Tijekom rata poginulo je oko 20 milijuna vojnika. Ukupni hrvatski vojni gubitci u ratu najvjerojatnije su iznosili oko 190.000 ljudi, dok se navode i podaci od 137.000 vojnih i 109.000 civilnih žrtava.

Obljetnica završetka Prvog svjetskog rata obilježava se i u Varaždinu, a središnji događaj bila je današnja ceremonija slanja poruka mira i odavanja počasti svim žrtvama, na Spomen groblju ratnika na Gradskom groblju. Među brojnim je građanima i uglednicima bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak, predsjednik varaždinske županijskog HDZ-a, koji je na svečanost stigao kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

_DSC7653_resize.JPG

Zahvalivši Gradu Varaždinu, Zavodu za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, HNK i Gradskom muzeju Varaždin te Udruzi veterana 7. gardijske brigade Puma koji su organizirali obilježavanje 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata istaknuo je da je rat nešto najstrašnije što se ljudskom rodu, čovjeku, može dogoditi. Podsjetio je na Domovinski rat čije su rane još uvijek svježe.

– O tome smo svjedočili tijekom Domovinskog rata u kojem su mnogi od nas bili sudionici i još danas sjećanja su vrlo živa. Svi znamo kako je strašan bio i taj rat, koliko je unesrećenih iza njega ostalo: 16 tisuća mrtvih te još uvijek 1922 osobe koje se vode kao nestale – istaknuo je Stričak.

– Kad govorimo o Prvom svjetskom ratu, moramo naglasiti da je dotad to bio najveći, najmasovniji i najkrvaviji rat. Naši tadašnji sugrađani, tj. Varaždin nije bio na prvoj ratnoj liniji, ali poznato nam je iz povijesnih zapisa da su ovdje u Varaždinu liječeni brojni vojnici – i naši, i saveznički, ali i protivnički. Prema svima se postupalo na lijep, primjeren i dostojanstven način i mislim da bi se na tadašnje Varaždince i danas mogli mnogi ugledati – kazao je Stričak.

_DSC7730_resize.JPG

Naglasio je kako cijeli svijet obilježava 100. obljetnicu završetka Prvog svjetskog rata na dostojanstven, primjeren način, odajući počast žrtvama i šaljući poruke mira, ali da u našem susjedstvu to, nažalost, nije tako.

– Moram primijetiti da se jedino naši susjedi Srbi i dalje igraju rata i jedino oni ovu veliku obljetnicu obilježavaju vojnim vježbama. Smatram da to nije baš najsretnije rješenje i nikome na svijetu to nije palo na pamet. Naša domovina, Republika Hrvatska opredijelila se za mir. Od 1999. godine do danas, na područjima 28 država naši su vojnici sudjelovali u mirovnim misijama, a prije desetak dana Hrvatski je sabor donio odluku da će i dalje sudjelovati u devet mirovnih misija – četiri pod NATO okriljem, tri pod vodstvom UN-a i dvije pod vodstvom Europske unije – kazao je Stričak i na kraju obraćanje nazočnima završio riječima:

"Poruka iz Varaždina je da se Republika Hrvatska opredijelila za mir i bit će uvijek za mir".

_DSC7701_resize.JPG