Amanda Mlinarić nastupit će sutra u osmini finala

Mlinarić i Remar u osmini finala Europskog juniorskog prvenstva

| 21.7.2016. u 10:02h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Najbolji mladi streličari u Hrvatskoj, Amanda Mlinarić i Alen Remar, članovi Varaždinskog streličarskog kluba, nastupaju na Europskom juniorskom prvenstvu u sastavu hrvatske reprezentacije u Bukureštu, gdje su se plasirali u osminu finala. Ovo Europsko juniorsko prvenstvo najvažnije je natjecanje ove godine u Europi za kadete i juniore, a boduje se i za Europski juniorski kup  - etapa II.

Amanda i Alen jedini su kadeti iz Hrvatske koji imaju ostavarene norme za taj nastup. Podsjetimo, njih dvoje sudjelovalo je i na Europskom juniorskom kupu , u prvoj etapi, gdje je Amanda Mlinarić bila drugoplasirana, te je očekuju borbe za visoki ukupni plasman u Europskom kupu, kao i za plasman na samom Europskom prvenstvu. Alen Remar je u prvoj fazi kupa bio 17., no još uvijek ima priliku za viši plasman u kupu, a za Europsko prvenstvo sve opcije su mu otvorene, pogotovo ako ponovi rezultat iz slovenskog Kamnika, gdje je sa 684 kruga ispucao europski kadetski rezultat sezone. Oboje streličara vrlo su mladi, čak i za kadetsku konkurenciju.

U jučerašnjim kvalifikacijama Remar je zauzeo osmo mjesto u konkurenciji osmi u konkurencji 60 natjecatelja, a Amanda je bila četvrta među tridesetak natjecateljica, te se plasirali u osminu finala. Nastavak natjecanja očekuje ih sutra poslijepodne, a u slučaju da će izboriti nastavak natjcanja i borbu za odličja imat će nastup i u subotu prijepodne.

Amandi Mlinarić je ovo tek prva kadetska godina, ove godine navršava 15 godina, a ima seniorske, juniorske i kadetske nastupe po Europi, donijela je dvije medalje sa Europskih kupova gdje je bila daleko najmlađa, zauzela je 4. mjesto na Svjetskom dvoranskom juniorskom kupu sa samo 13 godina, a i lani je u Berlinu, na najjačem seniorskom turniru bila odlično plasirana, pri vrhu ljestvice. Trenutno je i vodeća seniorka u srednjoeuropskom kupu, a na prvenstvu RH koje slijedi krajem mjeseca nastupit će također kao seniorka.

Alen Remar ima također visoke europske plasmane, 4. mjesto na Europskom prvenstvu u FILED disciplini, vodeći je kadet u srednjoeuropskom kupu, a u domaćem prvenstvu već je odavno napustio kadete i juniore, te se ravnopravno nosi sa seniorima i nerijetko ih pobjeđuje.

- Vrlo sam zadovoljan radom i napretkom svih streličara našeg kluba, pogotovo Alena i Amande. Konačno, zato smo i prije dvije godine osnovali „Varaždinski streličarski klub“, da možemo slobodno trenirati i gurati mlade naprijed. Nažalost, svi ostali klubovi u Hrvatskoj još su uvijek u nekoj fazi „domačeg modela“, imaju mlade streličare kojima je bitno dobiti medalju na nekom turniru u konkurenciji eventualno još dva ili tri streličara, pucajući u klasi lukova koji se uopće i ne pojavljuju u Europi. Takav pristup ne vodi nikuda, pa zato i imamo samo dvoje kadeta u državi koji su u stanju ispucati normu za Europske nastupe, to su naravno Amanda i Alen. Ne samo da su ispucali kadetske norme, već  također i juniorske i seniorske. Alen je daleko najmlađi član Hrvatske seniorske reprezentacije ikad - rekao je predsjednik VSK-a Tomislav Mlinarić.