M. Brezovec o "Itasu": Radnici su uništili tvrtku tijekom stečaja Foto: VV arhiva

M. Brezovec o "Itasu": Radnici su uništili tvrtku tijekom stečaja

M.P./Varaždinske vijesti | 21.2.2016. u 10:32h | Objavljeno u Crna kronika

Iznošenjem dopunjene obrane prije desetak dana nastavljen je kazneni postupak protiv Ivana Canjuge, Marije Brezovec, Bojana Brezovca i Edite Zebec.

Njih, ali i tvrtke Nekretnine Breza i B=Breza, varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo tereti zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, pri čemu je Ivanečka tvornica alatnih strojeva (ITAS) oštećena za više od 30 milijuna kuna u razdoblju od 2003. do 2006. godine.

Prva točka optužnice odnosi se na ugovor iz 2003. godine kojim je B=Breza Itasu pozajmila 600.000 kuna, no uz sporan fiducijarni prijenos vlasništva vrijednih Itasovih nekretnina B=Brezi. Canjuga, koji je direktor Itasa postao krajem 2002. godine, smatra da su fiducijarnim prijenosom nekretnina na tvrtku B=Breza sačuvali imovinu Itasa od ovrha prije stečaja.

Unatoč tome nekretnine su i dalje služile Itasu, koji ih je koristio bez plaćanja naknade. Također, B=Breza je u svakom trenutku bila spremna vratiti nekretnine ako bi se vratila pozajmica. Već 2004. moglo je doći do prodaje nekretnina zbog manjka prihoda, no moglo bi se reći da je B=Breza, kao većinski vlasnik Itasa, zbog takvih uvjeta u poslovanju Itasu čuvala nekretninu – kazao je Canjuga dodavši da svojim radom i poduzetim radnjima nije oštetio tvrtku.

Njegova teta, inače bivša ivanečka gradonačelnica Marija Brezovec, koja je u to vrijeme bila predsjednica Nadzornog odbora (NO) Itasa, navela je da su osnovni razlog pozajmice bile tri zaostale neisplaćene plaće iz 2000. godine.

Zaostale plaće nismo mogli isplatiti prihodima ostvarenima proizvodnjom pa je na sjednici NO-a u lipnju 2003. odlučeno da se, unatoč lošim poslovnim rezultatima, Itas zaduži i jednokratno isplati ostatak radničkih plaća. Zajam je Itasu plasirala B=Breza kao većinski vlasnik iz sredstava koje je pozajmila od tvrtke Ima d.d. u stečaju Ivanec – pojasnila je Brezovec.

Više pročitajte u idućem broju Varaždinskih vijesti...