Ministar Božinović u Varaždinu: Nogometni stadioni su postali poprišta govora mržnje Foto: Martin Novosel

Ministar Božinović u Varaždinu: Nogometni stadioni su postali poprišta govora mržnje

| 14.12.2017. u 14:17h | Objavljeno u Sport

Nogometne utakmice umjesto pozitivne atmosfere i bodrenja navijača za svoj klub, postali su poprište govora mržnje i nasilja na tribinama. Upravo o sprječavanju različitih oblika govora mržnje te stvaranja zajedničkog angažmana u kreaciji zdrave društvene klime, koja promovira temeljno ljudsko pravo na slobodu govora, raspravljalo se danas na predavanju na Drugoj gimnaziji Varaždin u sklopu akcije "Zajedno protiv govora mržnje".

- Sve što se radi u prevenciji huliganizma i nasilja na sportskim terenima je itekako dobro došlo. Svjedoci smo, na žalost, da su nogometni stadioni postali poprište raznih vrsta nasilja i govora mržnje. To nije dobro i to ne ide zajedno sa sportskim duhom, a Ministarstvo unutarnjih poslova i policija ulaže značajne napore da se uz ovakve projekte i edukacijom mladih ljudi naučimo što sport zapravo jest - rekao je ministar MUP-a Davor Božinović koji je posjetio Drugu gimnaziju i odgledao prijateljski susret nogometne ekipe Druge gimnazije i IPA Varaždin u dvorani nakon predavanja.

_DSC1066.jpg

Mladima je o problemu u hrvatskoj sportskoj kulturi predavao i pripadnik varaždinskog MUP-a, Kristijan Trokter, koji je iz prve ruke doživio nasilje na sportskim terenima kada je prije sedam godina nastradao tijekom utakmice Dinama i Hajduka na stadionu Maksimira.

- Kad se meni to dogodilo, još jedan navijač je teško stradao. Bilo je to tijekom utakmice kada je mene eksplozivna naprava treće kategorije eksplodirala ispod nogu te oštetila mi oko. Važno je preventivno djelovati da barem osvijestimo mlade navijače jer takvim ponašanjem netko može i smrtno stradati - rekao je Trokter.

Ministra su prije susreta dočekali župan Radimir Čačić, gradonačelnik Ivan Čehok, predsjednik ZSUGV-a Alen Runac i predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

_DSC1100.jpg

_DSC1090.jpg