Mateo Žugec na juniorskom EP-u propustio ulazak u finale, koje je bilo dostižno

| 25.5.2016. u 23:49h | Objavljeno u Sport

Zbog treme i svog prvog velikog natjecanja, član varaždinskog Gimnastičkog kluba Vindija Mateo Žugec u svom nastupu na juniorskom Europskom prvenstvu u švicarskom Bernu pao je tijekom vježbe na konju s hvataljkama i propustio ulazak u finale, koje je bilo dostižno

- Žugec je nakon odlično odrađenih podij treninga, tijekom kojih se simulira natjecanje, odradio solidno vježbu, s drugim najmanjim dobitkom natjecanja, što nam je dalo vjetar u krila,te smo promijenili taktiku, shvativši da i ovako oslabljeni, ipak možemo računati na finale. Odlučili smo iči na sve ili ništa, te smo posljednji dan pokušali unijeti u posljednji trening peglanje,tj pročistiti i još smanjiti odbitke, čime smo riskirali da bi moglo doći do poremećaja u izvođenju kombinacije, što se na na žalost i desilo. Naime, Mateo je ušao u vježbu s tolikom energijom, da je odmah napravio jednu sitnu pogrešku, zapevši s lijevom nogom za konja u izvođenju škara, što je poremetilo automatizam daljnjeg nastavka kombinacije elemenata, a sve je rezultiralo opasni padom u izvedbi ruskih kola, do te mjere da je ostao bez zraka, radi udarca u pleksus. Mateo se podigao i bez zraka,odradio vježbu do kraja,iako je i sam znao da je izgubio svaku šansu za finale - komentirao je Žugecov trener Emil Šanjek.

- Potpuno novi način natjecanja, ogroman pritisak s vremenom i skoro nemogućim vremenima zagrijavanja i nastupa, radi pomanjkanja vremena, nama su potpuna novost, te ćemo od sada simultano uvesti u trening i ovaj sistem, kako bismo se zaštitili od dodatnih stresova u budućnosti. Sve u svemu, moramo biti sretni, jer iako letimo kući razočarani, isto tako ćemo se vratiti sa saznanjem da možemo do medalje, da znamo puno više, da vrijedimo i da idemo u najboljem smjeru, kao i da smo sve stavili na kocku da bi uhvatili finale. Samim time ne možemo reći da nismo sve dali od sebe, naprotiv pa čak i više nego što smo znali da i posjedujemo. Mateo je na žalost pao, ali smo sretni da nema ozljede, ali ostat će žal ,jer smo imali finale u rukama - zaključio je Šanjek.