Mateo Žugec i njegov trener Emil Šanjek

Mateo Žugec danas nastupa na juniorskom EP u Švicarskoj

| 25.5.2016. u 10:20h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Član varaždinskoga Gimnastičkog kluba Vindija Mateo Žugec (14) i njegov klupski trener Emil Šanjek borave u švicarskom Bernu švicarski Bern, gdje se održava juniorsko i seniorsko Europsko prvenstvo (EP) u sportskoj gimnastici. Žugec, najbolji mladi sportaš Varaždina, od postizanja kvalifikacijske B norme za Europsko prvenstvo borio se s ozljedama ručnih zglobova, a nakon sanacije ozljede i postepenog vraćanja u formu odradio je vježbe slabijeg sastava na prošlotjednom kontrolnom natjecanju u Atonu u Nedelišću, a prije toga i na jakom međunarodnom turniru u Budimpešti.

Danas ga od 15 sati očekuje vježba na konju s hvataljkama u vrlo jakoj konkurenciji, jer će se za odličja natjecati oko 370 gimnastičara, od čega će 150 biti iz država s prostora bivšeg SSSR-a..

- Žugec ima B normu, jer A normu, na žalost, nismo uspjeli ostvariti zbog ozljede zgloba desne ruke, koja ga muči još od prosinca prošle godine. Za Budimpeštu i Nedelišće pripremili smo oslabljene vježbe, kako ne bismo opterećivali zglobove. Natjecanje u Atonu pokazalo je da Žugec može nastupiti u Bernu, da je spreman odraditi vježbu i da je desna ruka zaliječena, s time da do posljednjeg trenutka nismo bili sigurni hoće li uopće putovati na Europsko prvenstvo. S obzirom na probleme s ozljedom o eventualnom nastupu u finalu ne možemo ni sanjati - rekao je trener Emil Šanjek.

Žugec će biti među najmlađim natjecateljima na konju s hvataljkama.

Već i sama činjenica da će se tako mlad natjecati na juniorskom EP-u, u tako jakoj konkurenciji, strašna je stvar za Matea, jer će probiti prvi kontakt s natjecanjem na podiju, a natjecanje na EP-u nije u dvorani sa spravom na parketu, već je svaka sprava podignuta na bini, što za sobom nosi određene novosti za gimnastičare. Mnogi se s takvim stvarima susretnu s 20 godina pa se uplaše, a Mateo će to riješiti već s 14 godina i dobiti veliko iskustvo. Na razmišljam i ne opterećujem se plasmanom, a zadovoljilo bi me da odradi vježbu i dobije ocjenu 13,000 ili da uspije ostvariti A normu i tako nas riješi financijskih muka, jer sami plaćamo putovanje u Švicarsku, a s A normom taj bi dio odradio naš Savez – naglasio je Šanjek.

Mateo Žugec priznaje da još osjeća laganu bol u zglobu desne ruke, ali mu ona ne smeta toliko da ne bi mogao nastupiti na Europskom juniorskom prvenstvu.

U Nedelišću se vidjelo da sam spreman i uzbuđen sam što ću, iako ću biti među najmlađima, nastupiti u Švicarskoj, što je za mene velika stvar i do sada najveći doseg. Najbolju ocjenu do sada dobio sam na natjecanju u Mariboru – 13.150, u Nedelišću sam imao ocjenu 12.650, zbog manjih pogrešaka, a ocjena za A normu je 13.350. To bih mogao ostvariti ako tijekom vježbe neće biti sitnih grešaka, a s tom ocjenom izborio bih i finale, među osam najboljih na konju s hvataljkama – zaključio je Žugec.