Održane Sportske igre korisnika Domova za psihički bolesne osobe

| 2.11.2015. u 16:59h | Objavljeno u Društvo

Dom za odrasle osobe Bistričak u Jalžabetu bio je u četvrtak domaćin Sportskih igara korisnika Domova za psihički bolesne odrasle osobe, a same igre održane su u Sportskom centru Jalžabet. Natjecanje u beli, bacanju lopte u koš, boćanju, pikadu i šahu okupilo je sedamdesetak sudionika iz trinaest domova iz cijele Hrvatske.

Nakon natjecanja u ukupnom je poretku prvo mjesto osvojio Dom za odrasle osobe Ljeskovica, koji će biti domaćin slijedećih igara. Domaćin, Dom Bistričak, podijelio je drugo mjesto s Domom Borova.

Inače, ovo je ustanovi Bistričak bila druga organizacija sportskih susreta, a vlasnica, Ivanka Filipašić, na početku natjecanja prigodnim se riječima obratila natjecateljima i predstavnicima domova. U kratkim je crtama predstavila ustanovu koja je s radom počela 1998. , a dvije godine kasnije registrirala se u ustanovu za psihički bolesne odrasle osobe, danas osobe s mentalnim poteškoćama. Sustav Bistričak 2000. postaje prva privatna ustanova u Republici Hrvatskoj koja zbrinjava osobe sa psihičkim poteškoćama.

– U ovaj posao ušla sam sa svom svojom imovinom, koju su generacije moje obitelji stvarale, i nije mi žao. Drago mi je za svaki onaj ljudski život, koji je isprva godinama boravio i bio svakih par mjeseci hospitaliziran u bolnicama na odjelima psihijatrije, ali je na sreću nakon toga završio u našim ustanovama. Hvala Bogu i hvala mojim suradnicima, stručnim djelatnicima, jer za mnoge od njih prošle su godine, a da se nikad nisu vratili u bolnicu. To mi je velika moralna satisfakcija u ovom poslu i nije mi žao što sam se osobno uložila u ovaj posao i ovaj sustav – istaknula je Filipašić dodajući da Bistričak danas ima 450 korisnika za koje brine 130 zaposlenih.

Uz dom u Jalžabetu ustanova ima podružnicu u mjestu Brlog kraj Otočca čiji su korisnici također stigli na sportsko natjecanje. Ustanova Bistričak jedinstvena je i po tome što je među prvima oformila samostalno stanovanje u podružnici u Otočcu, a uskoro slijedi i otvaranje novog elitnog samostalnog stanovanja visokih standarda, na tragu standardima u Europskoj uniji, a sve u cilju podizanja kvalitete života ove populacije korisnika.

Potporu organizaciji sportskih susreta pružila je i Općina Jalžabet. Predsjednik Općinskog vijeća Josip Križanić, prilikom otvaranja sportskih susreta, istaknuo je odličnu dugogodišnju suradnju Općine i ustanove Bistričak poručivši da će Općina i dalje stajati iza ustanove i pružati bezrezervnu pomoć u njenim aktivnostima. Korisnicima Doma Bistričak rekao je da su vrata sportskog centra za njih uvijek otvorena. Vlasnici ustanove zahvalio je na uspješnom radu i na njeno velikoj humanosti u borbi za podizanje standarda i kvalitete života osoba oboljelih od psihičkih bolesti.