Lepoglava kreće po status "Grad - prijatelj djece" Foto: Grad Lepoglava

Lepoglava kreće po status "Grad - prijatelj djece"

I.D./Varaždinske vijesti | 15.12.2015. u 08:09h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Lepoglava započeo je s aktivnostima uključivanja u akciju "Gradovi i općine – prijatelji djece". Gradovi–prijatelji djece (Child Friendly City) globalna je inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece, a Lepoglava, ističu iz gradske uprave, to svakako želi biti.

U Hrvatskoj je ova akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi/općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv "Grad/Općina – prijatelj djece“. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Akciju, kao i početne aktivnosti, ukratko je predstavio zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Održali smo inicijalni sastanak u sjedištu koordinatora ove globalne akcije u Zagrebu i sad pripremamo dokumentaciju za sjednicu Gradskog vijeća. Ukoliko inicijativa bude odobrena, 2016. godinu provest ćemo u znaku akcije dobivanja ovog počasnog statusa. Lepoglava ima što za pokazati jer se sustavno za djecu, zbog djece i s djecom radi već godinama. Mi u Gradu se baš veselimo ovome - rekao je Kovač.

Kad Gradsko vijeće potvrdi pokretanje ove inicijative, slijedi imenovanje Koordinacijskog odbora Akcije koji će na jednom mjestu okupiti sve relevantne dionike koji se profesionalno i stručno bave djecom i pitanjima djece. Po usvajanju Plana aktivnosti i Programa projekta "Grad Lepoglava – prijatelj djece", Koordinacijski odbor akcije utvrđuje Startni upitnik za samoocjenjivanje Grada Lepoglave te prihvaćanje kandidiranje Lepoglave za ocjenjivanje i dobivanje službenog statusa "Grad Lepoglava – prijatelj djece".

- Ovo je nova, društvena i stručna aktivnost, koja se temelji na implementaciji Konvencije UN-a o pravima djeteta i to na lokalnoj razini. Ova akcija jednostavno želi poboljšati i uljepšati život djece. Zbog toga, dragi građani, roditelji, ali i vi djeco, budite dio ove akcije kako bi naša Lepoglava čim prije postala, i službeno, Prijatelj djece – zaključio je Kovač.