Zdravko Jakop iz Donje Višnjice pomoćnik ministra obrane Foto: Općina Bednja

Zdravko Jakop iz Donje Višnjice pomoćnik ministra obrane

| 17.2.2016. u 14:30h | Objavljeno u Aktualno

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade RH raspravlja se o kadrovskim pitanjima, a kako doznajemo Varaždinska županija će, uz Denisa Kovačića, pomoćnika ministra zdravlja, imati i pomoćnika u Ministarstvu obrane RH.

Mjesto pomoćnika ministra obrane RH preuzet će brigadni general Zdravko Jakop iz Donje Višnjice. Informaciju nam je potvrdio i predsjednik ŽO HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

- Informacija je točna i moram naglasiti da smo vrlo zadovoljni jer je to drugi pomoćnik iz naše županije u aktualnoj Oreškovićevoj Vladi. Mi smo generala Zdravka Jakopa predložili ispred Županijskog odbora HDZ-a kao nestranačku i izrazito stručnu osobu - potvrdio nam je Anđelko Stričak.

Brigadni general Zdravko Jakop stekao je zvanje magistra inženjera prometa. Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu završio je poslijediplomski studij Međunarodni odnosi te stekao stupanj magistra znanosti. U Hrvatskom vojnom učilištu “Petar Zrinski” završio je Ratnu školu “Ban Josip Jelačić”, a završio je NATO Defense College u Rimu kao najvišu razinu izobrazbe koju organizira NATO za visoke časnike te civilno osoblje iz članica NATO-a i partnerskih zemalja (PfP, ICI, MD i dr.).

U obranu suverenosti Republike Hrvatske aktivno se uključio 31. listopada 1991. godine stupivši u 1. brigadu ZNG-a čiji je pripadnik bio do 12. veljače 1993. kad prelazi u 7. gardijsku brigadu.
Ranjen je 1993. godine i ima status hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI).

Predavač je na Ratnoj školi OSRH «Ban Josip Jelačić» na temama iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosti, a autor je nekoliko članak, priručnika i knjiga koje se bave ratnom i braniteljskom tematikom.