Ostavka ne smije zaustaviti pravnu državu

| 29.1.2016. u 06:50h | Objavljeno u Aktualno

- Sve sam dokumente dao pravnim ekspertima koji su zaključili da nema krivice, ali sam podnio ostavku jer ne želim nanositi štetu Vladi i premijeru, poručio je sinoć Mijo Crnoja i tako postao ministar koji je najbrže odstupio u novijoj hrvatskoj povijesti. Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko otišao je korak dalje ustvrdivši da je „Crnoja dokazao da su sve bile laži i obmane, da nema nikakvu kaznenu odgovornost, ali je kao častan čovjek sam odlučio odstupiti“, a slično su poručili iz Mosta navodeći da u slučaju sada već bivšeg ministra branitelja „nema elemenata kaznene odgovornosti, ali postoje moralne i političke.“

Zbog ovih riječi, ali još više zbog jačanja povjerenja u pravnu državu koja vrijedi za sve, nadležna tijela moraju istražiti sve dvojbene situacije u kojoj se našao Crnoja. Tako samoborska policija mora prekršajnom sudu podnijeti prijavu zbog osnovane sumnje da je prijavio lažno prebivalište i točno kada, a samoborski katastar objasniti zašto je dao kućni broj brvnari. Sud također treba pravorijek što se krije iza prijave lažnog prebivališta, odnosno je li razlog izbjegavanje plaćanja prireza i ako je potonje po srijedi, izreći primjerenu kaznu ili osloboditi svake sumnje u to.

Nadalje, Ministarstvo branitelja mora pokrenuti postupak u kojem će se utvrditi je li Crnoja dobio kredit za izgradnju kuće bez osnove, budući da je godinu dana prije toga imao stan u Podsusedu. Isto tako treba vidjeti je li kredit namjenski utrošen ili nije. U svjetlu toga, kao i ugovorenog roka u kojem je trebao izgraditi kuću, Grad Samobor mora preispitati odluku o dodjeli zemljišta gdje je i danas brvnara.

Raščistiti treba i dvojbe oko zdravstvenog stanja bivšeg ministra, točnije kako je u razmjerno kratkom roku opću nesposobnost za rad, zbog koje je otišao u mirovinu 2008. godine, uspio prevesti na profesionalnu, i to na temelju izjave da se „osjeća bolje“. Na kraju, treba vidjeti i je li uistinu imao veze i kakve sa slučajem bivše kontrolorke za zdravstveno osiguranje HZZO-a za koju se sumnja da je oštetila proračun za desetke milijuna temeljem nevjerodostojne dokumentacije pomoću koje su neki dobivali naknade plaće zbog bolovanja kao posljedice sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Pravorijek o svemu navedenom nadležna bi tijela trebala donijeti što prije, kako bi Crnoja dobio priliku da opet bude dio Vlade, ukoliko se dokaže da nije kriv, jer to je najmanje što zavrjeđuje ako je uistinu bez krivice i ako je sve napisano u protekla dva tri dana bilo laž i obmana, kako tvrde on i Karamarko. Naravno, radi zdravijeg javnog medijskog prostora, usporedno treba stići i primjerena kazna za one koji su izrekli eventualne laži i obmane na njegov račun, što bise  trebalovidjeti po rješavanju tužbi koje je sam najavio.

Označeno u