FOTO: Ministar graditeljstva obišao radove na energetskoj obnovi Sveučilišta Sjever

| 23.8.2016. u 13:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obišao je danas gradilište Sveučilišta Sjever gdje se provodi energetska obnova dviju zgrada na prostoru nekadašnje vojarne u vrijednosti od oko 4 milijuna kuna.

Pohvaljujem Varaždinsku županiju i Sveučilište na angažmanu i velikom broju realiziranih projekata. No to nije sve. Na jesen krećemo s još dva velika projekta u Varaždinskoj županiji. To su Opća bolnica vrijedna oko 80 milijuna kuna i Kaznionica u Lepoglavi, vrijedna oko 60 milijuna kuna. Ovo Ministarstvo, zajedno sa Županijom i javnim ustanovama, aktivno radi na energetskoj obnovi i sigurno je da ćemo sve preuzete obveze od Europske komisije na vrijeme i u rokovima ostvariti – rekao je ministar Kušćević i dodao da sjever Hrvatske, naročito Varaždinska županija, prednjači u ovim projektima i može biti primjer kako u energetskoj učinkovitosti tako i u korištenju neperspektivne državne imovine.

Gradilište, od kojeg se očekuju uštede na godišnjoj razini od 150.000 kuna, su s ministrom obišli Predrag Štromar, varaždinski župan, Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina, Goran Bradić, direktor APN-a, Marin Milković, rektor Sveučilišta, Filip Kišiček, voditelj projekta tvrtke Mipcro d.o.o. te saborski zastupnici Milorad Batinić, Anđelko Stričak, Josip Križanić i Robert Podolnjak.

Župan Predrag Štromar rekao je da je pohvala ministra realna.

Mi smo prvi koji smo išli u taj program, još prije pet, šest godina, kad smo obnavljali škole i učenički dom, gdje je vrijednost projekta bila 16 milijuna kuna, bez subvencija države. Na temelju toga napravljen je program energetske učinkovitosti kada je država dodjeljivala sredstva, uglavnom oko 40 % sufinanciranja. Izuzetno mi je drago da je država shvatila da je to bitno, a i Europska komisije je tražila da se javne zgrade urede – kazao je Štromar i najavio da će biti još energetskih obnova javnih zgrada jer su projekti pripremljeni.

Rektor Sveučilišta Sjever Marin Milković očekuje da će za manje od mjesec dana moći koristiti prvu zgradu koja se obnavlja izvana, a potom počinju radovi na drugoj koju u potpunosti treba urediti.

Vrijednost radova što se tiče energetske obnove je 4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost investicije s unutarnjim uređenjem je oko 12 milijuna. Od strane Ministarstva, putem APN-a, obnovit će se fasada, toplinska ovojnica, nova LED rasvjeta, promijenit će se prozori i vrata, postaviti novi kondenzacijski kotlovi. Bit će to kvalitetan i ugodan prostor za rad našim profesorima i studentima. Ovo je dostatno za polovinu naših studijskih programa. Prostor u Varaždinu je nedostatan, nešto je malo bolja situaciju u Sveučilišnom centru u Koprivnici. Vjerujemo da će država dodijeliti neperspektivne, nefunkcionalne i oronule objekte u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici, da ih stavimo u funkciju, da naši studenti mogu ovdje studirati – rekao je rektor podsjetivši da ovaj dio Hrvatske zaostaje u udjelu visokobrazovanih u populaciji.

Ministar Kuščević također je spomenuo i novi Program energetske obnove zgrada javnog sektora za razdoblje 2016. do 2020. kojeg je Ministarstvo izradilo, a ostavit će ga novoj Vladi na usvajanje.

-Evo neka kamere zabilježe, neka ga naši sugrađani vide. Zahvaljujući ovom programu mi ćemo u periodu od 2016. do 2020. omogućiti povlačenje preko 211 milijuna eura iz EU fondova namjenjenih za zgrade javnog sektora. Plan je izrađen i čeka nova ministarstva - objasnio je ministar.

Galerija slika