I Varaždin se prvi put uključuje u globalnu promociju ženskog disc golfa

V.V. | 6.5.2018. u 11:33h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

U subotu 12. svibnja na privremenom terenu u dravskoj park šumi uz Gradsku sportsku dvoranu u Varaždinu održat će se međunarodni disc golf turnir Riverside Open + WGE. Na turnir je zasad prijavljeno 30-ak igrača i igračica iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Ženske igračice će sudjelovati i u globalnom turniru pod nazivom Women’s Global Event koji će se simultano igrati u više od 20 zemalja diljem cijelog svijeta. Za globalni event dosad je prijavljeno više od 1700 natjecateljica.

Inače, demografska izvješća pokazuju dramatično veliku razliku između broja registriranih muškaraca i broja registriranih žena u Profesionalnoj disc golf asocijaciji (PDGA). Tako je 2015. godine, od ukupnog broja članova u PDGA bilo registrirano čak 92,6 posto muškaraca i samo 7,4 posto žena, a brojke se od tada nisu mnogo promijenile.

Zato je 2012. pokrenut Women’s Global Event kako bi potaknuo participaciju žena u disc golfu, a ovo je prvi put da će i jedan hrvatski turnir biti dio globalnog eventa.

- Turnir je poseban po tome, jer daje ženama priliku da igraju u svojoj diviziji i natječu se sa ženama svoje dobi i otprilike iste razine vještine. Primjerice, mi u Varaždinu imamo prijavljeno 12 žena na turnir, ali one se neće natjecati samo međusobno, već sa svih 1400 žena koje su prijavljene na WGE diljem svijeta u globalnom poretku. Tako u Juniorskoj diviziji imamo igračicu iz Zagreba Anu Gorički koja je u globalnom poretku favoritkinja za naslov, a u Intermediate diviziji je to varaždinska disc golferica Maja Šimenc - pojasnila je direktorica turnira Danica Pajtak iz Disc golf kluba Varaždin.

Istaknula je kako održavanje turnira ne bi bilo moguće bez podrške Grada Varaždina i tvrtke Parkovi.

- Zahvalni smo Gradu Varaždinu što je prepoznao potencijal turnira, za koji se nadamo kako će postati tradicionalan, i podržao ga tako da nam je preko tvrtke Parkovi osigurana košnja terena. Pokošeni teren koristit ćemo i za treninge i za prezentacije, a mogu reći kako nam se svaki dan javljaju građani koji su zainteresirani za sport. Radi se o aktivnosti u prirodi koja je povoljna, zabavna i prikladna za cijelu obitelj pa vjerujem da će interes samo rasti - kazala je Danica Pajtak.

Pozvala je sve zainteresirane, a posebno žene da se jave preko Facebook stranice Varaždin Disc Golf Course i dođu u subotu 12. svibnja na Dravu i zaigraju disc golf. Osim u subotu, disc golferi će se uz Dravu okupiti i u nedjelju 13. svibnja kada će igrati rekreativni turnir u parovima.

Okupljanje u nedjelju predviđa se oko 10 ujutro, a dobrodošli su i početnici koji žele upoznati sport.

Označeno u