Hrvatska izgubila od Mađarske i morat će igrati osminu finala na Svjetskom prvenstvu Foto: Facebook Hrvatski vaterpolski savez

Hrvatska izgubila od Mađarske i morat će igrati osminu finala na Svjetskom prvenstvu

Varaždinske vijesti | 19.7.2023. u 09:08h | Objavljeno u Sport

U 2. kolu C skupine Svjetskog prvenstva u Fukuoki, Mađarska je pobijedila Hrvatsku 12:10. To pak nadalje znači da će Mađarska u našoj C skupini sasvim sigurno osvojiti prvo mjesto i izravno se plasirati u četvrtfinale, piše portal Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Mi ćemo pak u osminu finala koja je na rasporedu predstojeće nedjelje. Samo valja vidjeti s kojeg će mjesta u skupini Barakuda ići dalje, pa onda analogno tomu i kojeg suparnika ćemo imati u osmini završnice.

Naime, u slučaju osvajanja drugog mjesta u skupini C što će se dogoditi pobjedom nad Japancima, Hrvatska bi za suparnika imala trećeplasiranu momčad u skupini D. Ondje su zajedno – Španjolska, Srbija, Crna Gora i Južna Afrika.

No, daleko je nedjelja, posvetimo se utakmici u srijedu.

Mađari su nas pobijedili, nije nikakva sramota priznati, sasvim zasluženo, jer su doista bili bolji, iskoristili neke naše slabosti. Suparnik je vodio doslovno cijelu utakmicu ne dopustivši izabranicima Ivice Tucka da ijednom makar izjednače.

Prvo visoko vodstvo već početkom druge četvrtine (4:1 za Mađare) u dobroj je mjeri odredilo tijek utakmice. Najbolji šuteri suparnika (Vamos, Zalanki, Manhercz…) u najvećoj su mjeri čak i bili zatvoreni, ali Mađarska je pokazala koliku širinu ima u napadu.

Ne ovise o samo jednom ili dvojici igrača, strijelaca. Imaju cijelu momčad takvu. Recimo, prvih 9 golova Mađarske je postiglo 9 različitih strijelaca.

Mi smo imali veliku šansu u napadu, s dobivenim brojnim prilikama s brojčanom prednosti. Sjajan posao je obavio centar Vrlić (8 izbačaja), ali nažalost taj dio igre (napad s igračem više) nam danas jednostavnije nije išao. Brojka 3-13 govori dovoljno.

Nakon vodstva Mađarske 4:1, Harkov i Marinić Kragić (peterac) su uspjeli smanjiti na 4:3, ali samo tri sekunde prije ‘velikog odmora’, suparnik opet pogađa (Nagy, 5:3). Početak treće dionice i već je 6:3, sad je strijelac mađarski kapetan Jansik.

Nakon 7:4 za Mađarsku, ponovo su se Barakude s dva ‘vezana’ pogotka primaknula na tek gol zaostatka (Harkov i Kržić), ali onda opet krajem te četvrtine pogađa Fekete (8:6 za Mađarsku), da bi trasiranje pobjede suparnika uslijedilo u prve tri minute zadnje četvrtine. U njima su Pohl i Vamos, oba puta na dodavanje Zalankija povećali prednost Mađarske na 4 razlike – 10:6.

Još minutu prije završne sirene bilo je +3 za Mađare, da bi s golovima Vukičevića i Bukića iz kontre nakon oduzete lopte i zarađenog izbačaja Vamosa, Barakude smanjile na 10:11. Do kraja je na semaforu pisalo 35 sekundi.

To su vrijeme Mađari iskoristili za još jedan gol (Zalanki, 9 sekundi prije kraja) i tako stavili točku na i ove priče.
Izjave nakon utakmice

Ivica Tucak, izbornik:

– Prvo čestitke Mađarima jer su bili značajno bolji danas. Pokušavali smo ih hvatati cijelo vrijeme, u tomu napravili neke pogreške koje se na ovoj razini ne smiju raditi i to nas je koštalo naravno pozitivnog rezultata. Ipak, tek je druga utakmica na prvenstvu. Rekao sam i prije, da smo i pobijedili, ovo je tek početak. U ovom slučaju imamo jednu utakmicu više, eliminacijsku. Naravno da nije lijepo izgubiti, da smo morali biti bolji, ali ništa, idemo dalje. Sad nas sigurno čeka osmina finala i težak suparnik, Tek ćemo vidjeti tko će to biti, ali mi moramo igrati bolje nego danas. Ono što je bilo ključno u ovoj utakmici i što nas je koštalo poraza je previše lagano primljenih golova. Primili so 4-5 golova doslovno na isteku njihovog napada. Može to biti i pad koncentracije, može biti stvar sportske sreće ili nesreće, ali smo ih primili. To je činjenica. Onda smo “jurili” i to je onda jako teško pobijediti u takvim uvjetima.

Andrija Bašić:

– Mađari su drugi-treći favoriti ovog turnira, možda čak i prvi. Oni su vrhunska momčad na koje ne treba trošiti riječi. Ne možemo biti zadovoljni sigurno jer smo izgubili, ali možemo biti zadovoljni jer ima jako puno prostora za napredovanje. Pogotovo u vidu tog igrača više. Po meni smo prvo poluvrijeme imali jako puno takvih napada s viškom igrača, nismo ih iskoristili, dok su oni neke svoje šanse jesu. Individualna kvaliteta je na kraju došla do izražaja.

Filip Kržić:

– Generalno je možda utakmica bila i dobra s naše strane, ali imali smo loš početak, loš ulazak. Činjenica je da smo u svakoj četvrtini primili zadnji gol i to uvijek u zadnjim sekundama… To nas je dosta koštalo. Pokušavali smo jasno sustići ih, ali tu su nam onda otišle neke njihove kontre. Idemo dalje, treba sad stati jako protiv Japana koja je poprilično nezgodna momčad, ali bit će vremena i za njih.