Rasprava o uvođenju vinjeta

| 8.2.2016. u 16:43h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je mogućnost uvođenja vinjeta kao sustava naplate cestarine na autocestama.
 
U HRT-ovoj emisiji Poligraf o uvođenju vinjeta, monetizaciji autocesta, stanju u HAC-u i prometnoj infrastrukturi raspravljali su ministar prometa Oleg Butković, profesor Fakulteta prometnih znanosti Ivan Dadić i predsjednik Nezavisnih cestarskih sindikata Mijat Stanić.
 
"Nužno je što prije provesti restrukturiranje HAC-a i ARZ-a te je cilj ove vlada uvesti beskontaktno plaćanje na autocestama, ali prije donošenja konačne odluke moramo pregledati naručene studije i projekte, za što ćemo pričekati još nekoliko dana", rekao je ministar Oleg Butković.
 
O cijenama vinjeta nije želio komentirati no "zasigurno će se voditi računa da cijena vinjete prati standard građana Hrvatske" izjavio je Butković te nadodao kako je cilj "uvođenjem vinjeta povećati iskoristivost autocesta".
 
Predstavnik sindikata Mijat Stanić koji se zalaže za poboljšanje primjene ENC-a te što lakšu dostupnost istog građanima tvrdi da su, "vinjete u odnosu na sustav ENC-a zastarjele" te nadodaje "mi nismo tranzitna zemlja i sve mediteranske zemlje imaju naplatu preko kućica te bi razliku u cijeni trebala pokrivati država".
 
Profesor Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti kaže da je nužno uvesti vinjete, a sve u cilju povećanja prometa na autocestama.
 
"To će za posljedicu imati povećanje BDP-a za 1% zbog toga što će se olakšati pristup logističkoj infrastrukturi uz autoceste, a povećat će se sigurnost u prometu rasterećenjem lokalnih i regionalnih cesta" kaže Dadić. 
 
Ministar Butković odbacio je monetizaciju autocesta, ali i najavio sastanke s privatnim koncesionarima kako bi se što lakše pronašao kompromis ukoliko se Vlada odluči na uvođenje vinjeta.