FOTO: Prilika života - pogledajte Davisov pokal u sljedećih 15 dana u Županijskoj palači Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Prilika života - pogledajte Davisov pokal u sljedećih 15 dana u Županijskoj palači

| 10.5.2019. u 14:23h | Objavljeno u Sport

Varaždinska županija od danas je „domaćin“ trofeju Davis Cup. Naime, u narednih 15 dana će u Županijskoj palači u Varaždinu biti izloženi trofej koji se sastoji od tri kata s imenima zemalja i igrača osvajača poznatog reprezentativnog teniskog natjecanja, a na vrhu je trofej iznimne vrijednosti, koji je izrađen još davne 1899. godine, za čiju je izradu te godine Dwight Fille Davis izdvojio 1.000 dolara, dok je današnja vrijednost trofeja neprocjenjiva unatoč "skromnoj" procjeni od 400.000 dolara. Hrvatska je reprezentacija upravo prošle godine osvojila ovaj trofej po drugi puta u povijesti te je tek 10. zemlja na svijetu koja je barem dva puta osvajala ovo natjecanje. 

- Naravno da je neobična ta činjenica da vrlo malo građana ima priliku da uživo vidi kako izgleda ovaj pokal, jer smo jedna od tek 15 zemalja koja ikada osvojila ovaj naslov. Iako smo mi, koji smo ga već dva puta osvajal,i imalo dosta prigoda vidjeti uživo. Makar manju repliku ovog velikog pokala ima samo jedan Hrvat i jedna Hrvatica, što sam ja i predsjednica Babić, jer predsjednici teniskih saveza dobivaju manje verzije u svoje vlasništvo kada se osvoji naslov. Veseli me da će ljudi vidjeti ovaj pokal i da će možda neke mlade generacije potaknuti da se počnu baviti ovim prekrasnim sportom - rekao je župan Radimir Čačić koji je bio predsjednik Hrvatskog teniskog saveza kada je Hrvatska 2005. godine prvi puta osvojila ovo natjecanje.

- Izuzetna mi je čast da vas mogu sve ovdje u ime HTS-a i Davis kup reprezentacije sportski pozdraviti. Sretna sam da je taj pokal došao u naše ruke jer je to osvajanje bilo od povijesnog značaja, s obzirom da smo ga upravo mi zadnji puta osvojili u starom formatu. Taj uspjeh znači da Hrvatska živi sportski i da imamo sportsko srce i da veselimo kroz sport. Varaždin je kao domaćin četvrtfinala Davis Cupa u 2018. također dao svoj doprinos u osvajanju naslova, dok najveća zasluga pripada članovima reprezentacije. Zadnji smo osvojili Davis Cup u starom formatu, a nadamo se da ove godine u Madridu ćemo prvi osvojiti u novom formatu i vratiti ovaj trofej natrag u Hrvatsku - rekla je Nikolina Babić, predsjednica HTS-a.

- Sjećanja su i dalje svježa. Nisam vidio pokal još od kada smo slavili u Parizu, a sada konačno imamo priliku vidjeti za što smo igrali. Mislim da taj rezultat koji smo ostvarili samo raste s vremenom. Osvojiti Davis Cup u današnje vrijeme i uz takvu konkurencije je bilo izrazito teško, a nadam se ako ostanemo svi zdravi da možemo još koji puta to osvojiti - rekao je Željko Krajan, izbornik Davis Cup reprezentacije.

Davis Cup natjecanje ima tradiciju dugu više od jednog stoljeća, jer je prvo natjecanje održano još 1900. godine. Jedno je od najpoznatijih u svijetu sporta uopće. Podsjećamo kako je nakon 2005., kad je Hrvatska prvi put osvojila naslov svladavši u finalu Slovačku u Bratislavi novi naslov stigao je prošle sezone, pobjedom nad Francuskom u Lilleu. Time se Hrvatska svrstala među samo desetak zemalja koje se mogu pohvaliti da su više nego jednom bili pobjednici ovog natjecanja.