Književni prvijenac Ljiljane Meštrić "Zbog tebe šutim" predstavljen u Kulturnom centru Novi Marof

V.M./Varaždinske vijesti | 14.3.2017. u 09:11h | Objavljeno u Društvo

Mjesto više tražilo se na predstavljanju književnog prvijenca Ljiljane Meštrić, u petak 10. ožujka ove godine, u prostorima Kulturnog centra u Novom Marofu.

Ova svestrana spisateljica po zanimanju medicinska sestra, a po zvanju diplomirana odgajateljica iz Novog Marofa, posljednjih desetak godina piše kratke priče koje su na izuzetno oduševljenje publike objelodanjene u zbirci priča intrigirajućeg naziva "Zbog tebe šutim".

Zavidan broj poklonika pisane riječi imao se tako priliku premijerno upoznati sa zbirkom priča, osobito zanimljivom i nadahnjujućom zato što su glavni akteri jake, nepokolebljive žene, čija snaga, kako je rekla jedna od oduševljenih čitateljica, Draženka Miklobušec, vraća vjeru u vlastitu snagu.

Predstavljanje knjige podržala je i poznata književnica Silvija Šesto, kao i gradonačelnik grada Novog Marofa, Siniša Jenkač, a da bi organizacija cijelog događaja protekla „glatko“, osobito su se potrudile zaposlenice Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof na čelu s ravnateljicom Lidijom Zečević.

Pregršt emocija utkano je u svaku priču, a neke od njih publika je imala priliku i premijerno čuti u opuštenom, toplom, intimnom ozračju koje je vladalo tijekom promocije.

Na knjigu se osvrnuo filolog i politolog te poznati novinar, dugogodišnji reporter, komentator i urednik Stjepo Martinović.

- Onima koji će ponirati u tkivo Ljiljaninih priča - gustu svilu, ponekad i posutu prijetnjama poput paukove mreže - ne zelim otežavati snalaženje ni umanjiti užitak istraživanja uobičajenim (recenzentskim) ukazivanjem na osobitosti pojedinih priča. Bolje da ih dožive bez posredovanja jer su sve jednako vrijedne, te dodao kako setrebamo čuvati njenih likova jer ulaze pod kožu i nastanjuju se u pamćenju - rekao je Martinović izvevši na gitari nekoliko svima poznatih pjesama, ali i kantautorskih djela, čime je i glazbeno oplemenio sjajnu večer.

Zbirka priča Zbog tebe šutim objavljena je u sunakladi Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof te nakladničke kuće Redak, Split, pod uredničkom palicom profesorice Ozane Toplak, s kritičkim prosudbama novinara i urednika Stjepe Martinovića te uz stilske savjete profesorice Sunčice Križan-Kadi. Ilustracije u knjizi potpisuje poznati slikar Ivo Klopotan, a grafički ju je pripremio Dobroslav Oštrek.