POHVALNO: 29 gerontodomaćica skrbit će o 145 korisnika u tri grada i šest općina

Varaždinske vijesti | 27.9.2018. u 15:12h | Objavljeno u Aktualno

Idući će tjedan 29 gerontodomaćica u sklopu EU projekta „Zaposli - Educiraj - Pomozi“ početi skrbiti o 145 osoba starijih od 65 godina i ostalima koji se iz nekog razloga ne mogu adekvatno brinuti o sebi, a žive na području općina Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko, te gradova Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice.

Istaknuto je to na početnoj konferenciji projekta „Zaposli - Educiraj - Pomozi“ – ZEP održanoj danas u Županijskoj palači u Varaždinu. Projekt u sklopu programa „Zaželi“ provodi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije s partnerima, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – regionalni ured Varaždin, Centrom za socijalnu skrb Varaždin, Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec i Gradskim društvom Crvenog križa Novi Marof, gradovima Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice, te općinama Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko.

zep_pocetna_konferencija_2.jpg

Ukupna vrijednost projekta je 4.539.126,68 kuna, a sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ te će se provoditi 30 mjeseci. Zaposleno će biti 29 gerontodomaćica s naglaskom na starije od 50 godine te voditelj projekta, asistent voditelja projekta i administrator. Što je specifično za ovaj projekt buduće gerontodomaćice će za svoj obilazak krajnjih korisnika kao prijevozno sredstvo koristit bicikl kupljen u sklopu aktivnosti projekta.

Među zaposlenim gerontodomačicama je Đurđa Mateković iz Novoga Marofa.

– Od veljače ove godine sam nezaposlena, a budući da se još uvijek osjećam sposobna za rad te volim pomagati starijim ljudima, prijavila sam se za ovaj projekt – rekla je Đurđa Mateković.

zep_pocetna_konferencija_3.jpg

Provođenje projekta počinje na simboličan datum, 1. listopada, na Međunarodni dan starijih osoba, naveo je Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

- Ovo je najveći projekt kojeg je dosad imalo naše Društvo Crvenog križa. Naše gerontodomaćice su morale biti žene najviše sa srednjom stručnom spremom, nezaposlene i po mogućnosti više od 50 godina. S druge strane, naši korisnici su osobe starije od 65 godina, koje žive same i nemaju osobe koje bi o njima skrbile – rekao je Buđanovac.

zep_pocetna_konferencija_4.jpg

Projekt je odličan, istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.

- Zahvaljujući bespovratnim EU sredstvima, gerontodomaćice će sljedeće dvije godine svakodnevno obilaziti 145 osoba starije životne dobi. Svaka gerontodomaćica skrbit će za pet korisnika. Pomoći će im oko jednostavnijih kućanskih poslova, donošenju lijekova i slično, ali će vrijeme provesti i u razgovoru koji je ljudima često najbitniji – istaknuo je Vugrin.

Cilj projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“ je zapošljavanjem i formalnom edukacijom teže zapošljivih žena iz Varaždinske županije, pripadnica ranijivih skupina s nižom razinom obrazovanja, osnažiti i unaprijediti njihov radni potencijal, a samim time povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada. Izravnu korist imat će i 145 starijih osoba, kao i osobe u nepovoljnom položaju kojima će biti pružena pomoć u svakodnevnom životu, čime im se žele omogućiti što bolji uvjeti za život.

Zahvaljujući projektu, 24 žene će steći jedan od oblika formalne naobrazbe.

Dodajmo da Društvo Crvenog križa Varaždinske županije već 16 godina provodi i program „Pomoć u kući za starije“ u koji je uključeno 300-tinjak korisnika, a koji financira Varaždinska županija.

IMG_20180927_104051.jpg

IMG_20180927_104116.jpg