Pripreme idu prema planu: "U Varaždin dovodimo vrhunski sportski, ali i gospodarski događaj" Foto: ETCH Varaždin 2019

Pripreme idu prema planu: "U Varaždin dovodimo vrhunski sportski, ali i gospodarski događaj"

Varaždinske vijesti | 25.5.2019. u 11:56h | Objavljeno u Sport

Ekipno prvenstvo Europe u atletici – 2. liga (ETCH2nd), koje će se u Varaždinu održati 10. i 11. kolovoza, jedno je od najvećih atletskih natjecanja održanih u Hrvatskoj zadnjih desetljeća.

Već podatak da će nastupiti muške i ženske reprezentacije 12 zemalja, s oko 720 natjecatelja, među kojima će biti veliki broj europskih, svjetskih i olimpijskih pobjednika, pokazuje razmjere ovog događaja. No, tu će biti i još oko 400 atletskih sudaca, tehničkog osoblja, gostiju... pa će početkom kolovoza gotovo u potpunosti biti popunjeni smještajni kapaciteti u Varaždinu, a dvije će reprezentacije biti smještene i u Ludbregu te Čakovcu. U nekoliko dana tako će biti ostvareno oko 5.000 noćenja, što je i veliki turistički dobitak za ovu regiju.

Osim toga, već je krenula obnova stadiona Sloboda u Varaždinu, a nakon 33 godine obnovit će se i atletska borilišta na stadionu Mladosti u Čakovcu, gdje će se obavljati dio službenih treninga tijekom natjecanja. Ne treba zanemariti ni promotivnu vrijednost, jer će Ekipno prvenstvo Europe kao jednu vrhunsku atletsku priredbu s gotovo 8 sati izravnog prijenosa u dva dana prenositi i Hrvatska radio televizija na svom drugom programu.

- Sve to govori da u Varaždin dovodimo vrhunski sportski, ali i gospodarski događaj za koji se nadam da će jasan interes pokazati turističke zajednice, gospodarski subjekti i druge organizacije, a ponajviše građani, te da će stadion Sloboda u oba dana biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Uostalom, bude li sreće sa zdravljem, tada će u sastavu hrvatske atletske reprezentacije biti svi naši najbolji atletičari, a to znači da će, primjerice, Sara Kolak nakon dugo vremena bacati koplje na stadionu s kojeg je krenula u svjetske visine – istaknuo je, među ostalim, Ivan Veštić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza (HAS) i Organizacijskog odbora Ekipnog prvenstva Europe u atletici na tiskovnoj konferenciji upriličenoj na stadionu Sloboda.

- Dovođenju ove velike atletske priredbe u Varaždin prethodile su dugotrajne pripreme i lobiranja. Sve je počelo još 2015. godine u Pekingu, a nastavilo kasnije u Tbilisiju i Tel Avivu. Dijelom je to i rezultat našeg dobrog odnosa, te ugleda koji hrvatska atletika uživa među čelnicima europske i svjetske atletike – prisjetio se Ivan Domislović, predsjednik AK Sloboda, dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza i koordinator organizacijskog odbora ovog velikog natjecanja, te dodao da za sastav hrvatske reprezentacije konkurira i nekoliko članova atletskog kluba Sloboda.

To je ujedno i prilika da Varaždinci svoje reprezentativce vide u jakoj međunarodnoj konkurenciji. Osim organizacijskih, dakle, postoje i veliki sportski motivi za uspjeh Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. liga kojim će se obilježiti 30 godina od održavanja Juniorskog prvenstva Europe 1989. godine.

- Sve pripremne aktivnosti teku prema planu, pa i obnova stadiona Sloboda - istaknuo je Patrik Košćak, tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i dodao:

- Još smo lani temeljito obnovili unutrašnjost stadiona, a sada se obavljaju poslovi na vanjskom uređenju: sređuju se travnjaci, okoliš, bojom osvježavaju zidovi, ograde i drugo. Također, pri kraju je postavljanje svjetlovodnih kablova za internetsku vezu po cijelom terenu, pa, primjerice, atletski suci više neće trebati koristiti papir i olovku kod upisa rezultata. Uskoro počinje i zamjena oko 3.000 sjedalica, a tijekom lipnja kreće i najvažniji dio posla – rekonstrukcija atletske staze i svih borilišta. Također, zahvaljujući ovom natjecanju postat ćemo bogatiji za vrijednu atletsku opremu koja će nam i sljedećih godina omogućiti kandidiranje za velika natjecanja – sa zadovoljstvom je dodao Patrik Košćak.

Na tiskovnoj konferenciji je predstavljena i nova web stranica Ekipnog prvenstva Europe u atletici – 2. Liga (ETCH2nd Varaždin). Na njoj se na hrvatskom i engleskom jeziku mogu pronaći najvažnije informacije o ovom događaju. Isto tako dostupni su i Facebook te Instagram profili natjecanja, koji su već u prvim danima ostvarili zavidnu posjećenost i pobrali simpatije poklonika društvenih mreža.

Vrijedi spomenuti da početkom kolovoza u Varaždin dolaze atletske reprezentacije Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Izraela, Gruzije, Latvije, Luksemburga, Malte, Slovenije i Hrvatske, a u tim zemljama već je pokazan znatan interes za Varaždin i Hrvatsku.

Ekipno_prvenstvo_Europe_u_atletici__2_liga_ETCH2nd.jpg