Etapom Osijek - Varaždin danas počinje drugo izdanje biciklističke utrke Tour of Croatia

| 19.4.2016. u 08:01h | Objavljeno u Sport

Danas, 19. travnja, u 10 sati iz Osijeka će startati druga biciklistička utrka Tour of Croatia, a završit će 24. travnja sa ciljem u Zagrebu. Na ovogodišnjem, drugom, izdanju utrke nastupit će timovi iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije (UCI).
Cilj u Varaždinu

- Iznimna nam je čast da smo ove godine dodali i šestu etapu utrke, koja je i prva etapa ovogodišnjeg Tour of Croatia, a vozit će se od Osijeka do Varaždina i drago nam je što će u Varaždinu biti spektakularan cilj prve etape, dužine 235,1 kilometar - naglasio je event i marketing direktor utrke Tour of Croatia Ivan Črnjarić.

- Tour of Croatia, kao međunarodna etapna utrka prve kategorije, samo kategoriju i pol ispod UCI World tour utrka, ove je godine napravila veliki iskorak, jer smo uspjeli dobiti čak pet od 18 UCI World ekipa, odnosno najboljih svjetskih biciklističkih ekipa. Više od tog broja ni ne možemo imati, jer smo limitirani kategorijom. Na utrci će nastupiti osam hrvatskih vozača, među kojima i Varaždinac Radislav Rogina, član slovenskog Adria Mobila, koji će se boriti u jakoj konkurenciji, s obzirom da će sudjelovati mnoga renomirana svjetska imena, poput sir Bradleya Wigginsa, pobjednika Tour de Francea 2012. godine i Marka Cavendisha, najboljeg sprintera današnjice, koji je prije četiri godine bio proglašen najboljim sprinterom svih vremena. Od dvadesetak ekipa koje će nastupiti i tih pet World tour ekipa, sudjelovat će i sedam UCI Pro continental ekipa, a ostalo su Continental ekipe, što znači da će konkurencija biti puno veća i jača nego prošle godine, no to ne znači da je prošle godine bilo slabo, naprotiv, sudjelovali su biciklisti koji do sada nikada nisu nastupali u Hrvatskoj – rekao je Črnjarić.

Istaknuo je kako je jedan od ciljeva biciklističke utrke promocija hrvatskih gradova i države, a utrka će se prenositi u više od 90 država diljem svijeta, pri čemu su pokrivene sve države Sjeverne i Južne Amerike, Novi Zeland i dio Afrike. Utrku će u Kini prenositi dva kanala, a signal će ići i u Ujedinjene Arapske Emirate, dok će Eurosport svojim signalom pokrivati Rusiju i Ukrajinu. Utrka će se uživo moći pratiti na drugom programu HRT-a, ali i na Eurosportu 2.

Trasa prve etape utrke na području Varaždinske županije biti će državnom cestom DC 2, a u Varaždin će doći od naselja Bolfan. Dolaskom u Varaždin biciklisti će voziti ulicama Pavleka Miškine, nastavljati Koprivničkom i Optujskom ulicom, odakle će skrenuti u ulicu Stanka Vraza, pa preko Kačićeve ulice voziti se do Franjevačkog trga, nastaviti Pavlinskom ulicom, ulicom Alojzija Stepinca, kroz Cesarčevu i Kolodvorsku voziti do ulice Julija Merlića, pa ponovno skrenuti u Međimursku i Koprivničku ulicu, voziti do Optujske ulice, pa Kačićevom se vratiti na Franjevački trg, gdje će biti cilj prve etape. Za vrijeme održavanja utrke bit će postavljena privremena prometna signalizacija koja će obaviještavati sudionike o zabrani prometa i obilaznim pravcima

- Mole se stanari i korisnici parkirališta u Kolodvorskoj ulici i ulici Alojzija Stepinca da na dan utrke ne parkiraju svoja vozila u tim ulicama. Mole se i svi ostali sudionici u prometu da prilikom održavanja utrke koriste obilazne pravce i poštuju privremenu prometnu signalizaciju i upute policijskih službenika koji će osiguravati održavanje utrke –rekao je policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu Dejan Piskač.

Dolazak biciklista na ludbreško područje iz Koprivnice očekuje se oko 14 sati i 50 minuta, a vodeća skupina natjecatelja mogla bi stići na cilj na Franjevačkom trgu oko 15 sati i 40 minuta.