Habuš s gospodarstvenicima razgovarao o predloženim mjerama poticanja gospodarstva Foto: VV arhiva/ilustracija

Habuš s gospodarstvenicima razgovarao o predloženim mjerama poticanja gospodarstva

I.D./Varaždinske vijesti | 17.2.2016. u 16:58h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u srijedu 17. veljače gradonačelnik Goran Habuš održao je radni sastanak s predstavnicima gospodarstva i potpornih institucija (HGK, HOK, UHO VARAŽDIN, HUP Varaždin), na kojem su analizirani prijedlozi mjera koje će gradonačelnik predložiti Gradskom vijeću na sljedećoj sjednici, sazvanoj za 25. veljače.

Temeljem pripremljenih akata koji su u postupku usuglašavanja sa zainteresiranom javnošću, planirani su poticaji novim investicijama kroz umanjenje cijene građevinskog zemljišta i skup poreznih olakšica, kao i skup mjera kojima će se poticati ponovno stavljanje u funkciju zapuštenih i neiskorištenih gospodarskih kapaciteta, istaknuto je ovom prilikom.

Na sastanku su predstavnici gospodarstva i potpornih institucija podržali nastojanja Grada da aktivno utječe na pokretanju novih gospodarskih projekata, ali su iznijeli i niz prijedloga za poboljšanje predloženih dokumenata koji će sukladno objektivnim mogućnostima biti ugrađeni u akte koji će biti predloženi Gradskom vijeću Grada Varaždina na usvajanje. U raspravi se najviše primjedbi odnosilo na neusklađenost obrazovnog sustava i tržišta radne snage na kojem se osjeća nedostatak kompetentnih i motiviranih kadrova, a sustav obrazovanja trebalo bi prilagoditi uvjetima ponude i potražnje.

S druge strane, kao otežavajuća okolnost, istaknute su niske i nestimulativne plaće zaposlenih koje u Varaždinu zaostaju čak i za prosjekom Varaždinske županije koja je na začelju u Republici Hrvatskoj.

- Ovakva praksa komunikacije gradske vlasni s poduzetnicima i institucijama koje vode brigu o gospodarstvu pokazala se vrlo korisnom za sve sudionike pa će postati praksa u nastavku provođenja politike poticanja gospodarskog razvoja grada, kao osnovne pretpostavke za ukupni razvoj i prosperitet grada - ocijenjeno je na današnjem sastanku.