Dvije će tvrtke morati pričekati sudski pravorijek Foto: VV arhiva

Zašto je tvrtka Čistoća tužila tvrtku Varkom?

M.P./Varaždinske vijesti | 8.12.2015. u 08:16h | Objavljeno u Aktualno

Tvrtka Čistoća na varaždinskom je Trgovačkom sudu započela sudski postupak protiv tvrtke Varkom za namirenje dugovanja. Kako nam je pojasnio Davor Skroza, direktor Čistoće, ta je tvrtka u godišnjem financijskom izvješću za 2014. godinu iskazala potraživanje od 2,1 milijun kuna Varkomu, koje se odnosi na neisplatu po planu podjele. Tvrtka Čistoća se, podsjetimo, prvi dan 2014. odvojila od Varkoma, a odvajanje je provedeno prijenosom dijela imovine, obveza i pravnih odnosa.

Da je Varkom to dužan platiti, utvrdio je i nadzorni odbor tvrtke, a godišnje financijsko izvješće jednoglasno su prihvatili i članovi skupštine društva. Ja sam, kao uprava društva, dužan pokušati naplatiti sva potraživanja koja imamo jer bih u protivnom postupao mimo zakona. Što bi rekla revizija na činjenicu da nisam napravio ništa da pokušam naplatiti to potraživanje? – napominje Skroza.

O svemu su, kaže, zatražili i mišljenje Katedre za trgovačko pravo zagrebačkoga Pravnog fakulteta, koje je ocijenilo da Varkom nije pravilno postupio.

Zbog toga smo pokrenuli sudski postupak i sud će odlučiti tko je u pravu. Mi ćemo u svakom slučaju poštovati sudski pravorijek ma kakav on bio – ističe direktor Čistoće.

S druge strane, direktor Varkoma Vlado Vlašić kaže pak kako u zakonu nisu pronašli osnove za isplatu traženog iznosa Čistoći.

Zakon o trgovačkim društvima uređuje odnose i postupanje među tvrtkama i, iako smo pokušali pronaći uporište na temelju kojeg bismo Čistoći isplatili traženi iznos, nismo ga pronašli, a ne možete tek tako nekome isplatiti 2,1 milijun kuna. Što da se ispostavi da smo mi prekršili zakon? Sad čekamo sudsku presudu i ako sud utvrdi da Čistoći trebamo isplatiti traženi iznos, to ćemo i učiniti – najavljuje Vlašić.