Reformisti o ostavci Habijana u UV bolnice: U NO je Termoplina i u sukobu interesa

Varaždinske vijesti | 13.6.2018. u 12:41h | Objavljeno u Aktualno

Nakon što je predsjednik varaždinskog HDZ-a i predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća  Damir Habijan podnio ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin zbog slučaja (ne)zapošljavanja člana Udruge slijepih Varaždinske županije, priopćenjem su se javili iz GO Varaždin Narodne stranke - reformisti.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Damir Habijan je ostavku na mjesto člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin podnio 12. lipnja, samo dan nakon što je imenovan za člana Nadzornog odbora Termoplina, gdje će primati čak 4.000 kuna mjesečne naknade.

S obzirom da je poznato da je osam dana ranije, 4. lipnja, javno postavljeno pitanje Habijanovog ozbiljnog sukoba interesa kao člana Upravnog vijeća Bolnice, postavlja se pitanje: nije li ostavku podnio prekasno? Kao član Upravnog vijeća Bolnice – tijela koje upravlja Bolnicom i nadzire njezin rad – Habijan je pred sudom zastupao bivšu ravnateljicu koja tuži tu istu Bolnicu i njezino Upravno vijeće! I ne samo to, u postupku koji se na sudu vodi po privatnoj tužbi dr. Sanje Zember, Habijan je i svjedočio protiv Bolnice.

Međutim, Habijan ostavku na mjesto člana UV-a nije dao zbog toga, a nije ni, koliko je poznato u javnosti, otkazao zastupanje bivšoj ravnateljici. Ako je imao primjedbe na rad Upravnog vijeća u ovom mandatu, mogao je sve raspraviti na sjednicama toga tijela. No, da bi to mogao, trebao je dolaziti na te sjednice. Upravno vijeće u ovom mandatu održalo 12 sjednica, a on je prisustvovao na njih šest. Ili ostavku možda ne bi ni podnio da nije javno postavljeno pitanje njegovog sukoba interesa zbog zastupanja bivše ravnateljice u tužbi protiv Bolnice? A potom je javno objavljeno i to da je postao član Nadzornog odbora Termoplina, koji je već godinama poznat po izdašnim mjesečnim naknadama koje osigurava za svoje članove.

„Osobno smatram da naknade za članstva u nadzornim odborima i upravnim vijećima društava u vlasništvu grad treba ukinuti“, izjavio je Habijan u rujnu 2016. godine (http://www.varazdinske-vijesti.hr/politika/habijan-kada-ce-prestati-uhljebljivanja-u-nadzorne-odbore-gradskih-tvrtki-10080/).

S obzirom na to, bilo je za očekivati da će javno najaviti da će njegov prvi potez u Termoplinu biti prijedlog o ukidanju naknada članovima Nadzornog odbora. Međutim, to se nije dogodilo, ali je zato simpatije javnosti pokušao pridobiti ostavkom, jer možda u tom slučaju nitko neće pitati za sukob interesa u Bolnici i 4.000 kuna mjesečne naknade u Termoplinu.

HDZ će za člana Upravnog vijeća Opće bolnice Varaždin predložiti drugog kandidata, dok je Damir Habijan otišao u Nadzorni odbor u kojem će primati daleko više sredstava za svoj rad. Potpuno je jasno što se dogodilo, pa stvari treba nazvati pravim imenom, a ne „protestom“.