Kukec je ravnatelj JUGS-a bio do kraja listopada 2014. godine Foto: Mario Šamec

Bivši direktor JUGS-a u postupku protiv Paripovića prisjetio se radova u Hrašćici

| 7.10.2015. u 12:59h | Objavljeno u Crna kronika

Saslušanjem bivšeg ravnatelja Gradskih stanova Vladimira Kukeca, u ponedjeljak je nastavljen kazneni postupak protiv bivšeg direktora propale Meteor grupe Duška Paripovića.

Njega, podsjetimo, Odvjetništvo tereti za počinjenje više kaznenih djela protiv gospodarstva, između ostalog, i za sklapanje spornog ugovora s odgovornim osobama Zagorje-Tehnobetona, Coning Ecogradnje i Coning Inženjeringa. Ugovorima se Meteor grupa obvezala izvesti 80 posto, ZTB 10 posto, a Coning Ecogradnja i Coning Inženjering po pet posto svih radova na izgradnji objekata u Rajčulu u Hrašćici. No, radove vrijedne 21,5 milijuna kuna na koncu je izvela samo Meteor grupa pri čemu je oštećena za 4,2 milijuna kuna, sumnja Odvjetništvo.

Upravo se na to tijekom saslušanja nadovezao bivši ravnatelj JUGS-a, inače svjedok optužbe.

- JUGS je u kolovozu 2008. raspisao natječaj za izvođenje radova u Hrašćici, a najpovoljnijom je ocijenjena zajednička ponuda Meteor grupe, Zagorje Tehnobetona i dvaju društava Coninga. Zajedno s ponudom bio je dostavljen i međusobni ugovor tih društava. Gradnja u Hrašćici počela je 2009. godine, a JUGS je radove plaćao temeljem ispostavljenih privremenih situacija i računa - prisjetio se Kukec.

Kaže da je znao da je plaćanje dogovoreno u omjeru da Meteor grupa izvrši 80 posto radova, Zagorje Tehnobeton 10 posto, a Coningova društva po pet posto.

- Način izvođenja radova društva su regulirala međusobnim ugovorima, a JUGS je radove prema omjerima iz ugovora platio 22 milijuna kuna. Ne znam za eventualni prethodni dogovor da sve radove u Hrašćici izvede Meteor grupa, a kako bi poslije dobila posao na izgradnji stanova u Ulici Vilka Novaka - prisjetio se dodavši kako su posao na gradilištu Vilka Novaka dobili

Zagorje Tehnobeton i društva iz Coning grupacije jer je njihova ponuda bila najprihvatljivija.

Inače, od dogovorene izgradnje 12 objekata u Hrašćici s ukupno 48 stanova, u potpunosti je dovršeno samo šest objekata s ukupno 24 stana. Od toga su dva prodana, a dva u najmu. Stanovi u preostalih šest objekata u različitom su stupnju dovršenosti.

- Za financijske probleme Meteor grupe nisam znao, a ne sjećam se niti kada sam saznao da Coningova društva i Zagorje-Tehnobeton ne izvode radove. Meni je bilo jedino važno da radovi idu te njihova kvaliteta i rokovi. Odgovor na pitanje zašto je došlo do problema pri izgradnji vrlo je kompleksno. U ime JUGS-a, gdje sam bio direktor lani do kraja listopada, mogu reći da su razlozi bili financijske naravi. JUGS je nastojao osigurati sredstva za završetak radova u čemu nismo dobili podršku. Generalno mislim da je uzrok bila recesija koja je dovela do smanjenja platežnih mogućnosti građana za kupnju stanova - kazao je Kukec.

Ugovor JUGS-a s tvrtkama je inače još uvijek na snazi.

- Iako se ne sjećam detalja ugovora Meteor grupe i ostalih tvrtci, uobičajeno je da postoji obveza ostalih partnera da dovrše radove ako jedan od izvođača to više nije u mogućnosti. Ne sjećam se je li bilo inicijativa u tom pravcu, no znam da moje nije bilo. Varaždin je mali grad, znamo u kakvoj su situaciji druga društva - napomenuo je bivši ravnatelj JUGS-a koji zagovara raskid ugovora.

- Treba pronaći drugačiji način dovršetka izgradnje, i u Hrašćici, ali i u Ulici Vilka Novaka. To sam svojedobno i predlagao - poručio je.

Srećko Vrček, bivši zaposlenik Meteor grupe, tijekom svog se saslušanja prisjetio pak radova na izgradnji hotelskog kompleksa Termi Tuhelj. To je trebao biti najveći projekt Meteor grupe, no neslavno je propao.

- Bilo je pregršt neplaniranih, odnosno vantroškovničkih radova koje smo izvodili na zahtjev investitora, a koji nisu bili ugovoreni. Primjerice, već u početku imali smo dosta posla oko izmještanja vodovodnih cijevi, ali i štemanja i odvoza starih temelja - kazao je Vrček.