Otvoreno 3. međunarodno natjecanje puhača u Glazbenoj školi Varaždin

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.3.2017. u 17:18h | Objavljeno u Društvo

U Glazbenoj školi Varaždin danas je započelo 3. međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix, a trajat će sve do 31. ožujka.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 19 do 36 godina starosti.

Natjecanje se provodi u disciplinama: flauta, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, trombon, rog, tuba i eufonij, a završava koncertom nagrađenih natjecatelja na kojem su isti dužni nastupiti, jer u protivnom gube pravo na nagradu.

Natjecanje je predstavio ravnatelj Glazbene škole Varaždin mr. sc. Davor Matačić istaknuvši kako vjeruje da će učenici Glazbene škole Varaždin i ove godine ostvariti dobre rezultate.

Natjecanje je otvorio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovakve vrste natjecanja.

-Treće međunarodno puhačko natjecanje „Woodwind & Brass u Glazbenoj školi u Varaždinu je doista primjer jedne prekrasne latinske izreke „Ex nihilo aliquid facere“ što znači „Iz ničega napraviti nešto“. Prije dvije, tri godine nismo imali ništa ovakvoga tipa, a danas imamo jedno fenomenalno međunarodno natjecanje s ukupno 525 natjecatelja iz 12 zemalja. Doista, svaka čast ravnatelju Matačiću i njegovom timu, jer su uspjeli napraviti jedan novi brend u gradu Varaždinu. Kada govorimo o tome, mislim da je Županija kao osnivač Glazbene škole dala jednu čvrstu deklarativnu podršku, ali isto tako smatram da bi se i Grad Varaždin morao puno bolje uključiti, jer ovo je dio i turističke ponude. Naravno, i kulturne, a kulturni turizam je nešto na čemu treba ovaj grad puno više inzistirati. Upravo ovakva natjecanja su dobar primjer toga, jer ovdje će narednih deset dana boraviti 525 natjecatelja i to je velika prilika za razvoj turizma – istaknuo je zamjenik župana Kišić.

Otvorenju natjecanja nazočio je i ravnatelj Koncertnog ureda u Varaždinu Rajmond Rojnik.

Inače, Glazbena škola Varaždin sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. godine promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.

Galerija slika