Udruga "Ivanečko sunce" obilježila 15 godina rada.

J.Š./Varaždinske vijesti. | 17.2.2016. u 19:03h | Objavljeno u Našim krajem

 Udruga "Ivanečko sunce" za osobe s intelektualnim oštećenjem proslavila je u petak u sklopu Valentinova 15 godina aktivnog rada.

Na proslavi su osim predstavnika i članova Udruge, prisustvovali i zamjenik gradonačelnika grada Ivanca g. Čedomir Bračko, dogradonačelnik g. Hrvoje Kovač, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanec gđa. Jasenka Friščić, kapelan vlč. Petar Mlakar, te  predstavnici i članovi Udruge „Ludbreško sunce“ i Udruge „Sunce“ Novi Marof.

Za članove navedenih Udruga bile su organizirane razne edukativne i društvene igre, tematske radionice od gipsa i gline, a nakon kojih je slijedio prigodan domjenak, glazba i ples.

Udruga "Sunce" Ivanec počela je djelovati u sklopu Udruge "Sunce" Varaždinske Županije 1999. godine kao podružnica. Dana 27. siječnja 2001. godine održana je osnivačka skupština udruge, a nakon koje je izvršen upis osnovane Udruge pod nazivom Udruga za osobe s mentalnom retardacijom "Sunce" Ivanec. Danas ista nosi naziv Udruga "Ivanečko sunce" za osobe s intelektualnim oštećenjem. Djelatnost Udruge prostire se na području grada Ivanca i grada Lepoglave te općina Klenovnik, Bednja, Maruševec i Donja Voća, tj. na području djelovanja Centra za socijalnu skrb Ivanec.

U sklopu Udruge djeluje Klub „Sunce“ u kojemu se okupljaju članovi i članice kako bi kroz razne kreativne i keramičarske radionice, dramske grupe, sportske igre te društvene i edukativne igre kvalitetno proveli vrijeme, stjecali nova znanja i vještine te sklapali nova prijateljstva.

Udruga redovito sudjeluje na raznim sportskim natjecanjima, organizira izlete za svoje članove, organizira edukativne radionice i predavanja te druženja sa srodnim udrugama. Također, uključuje se u sve društvene manifestacije i kulturna zbivanja u široj okolici s ciljem socijalnog uključivanja članova i članica u život lokalne zajednice, a što utječe na otklanjanje predrasuda prema osobama s intelektualnim oštećenjem.

Cilj Udruge je okupljanje i učlanjivanje osoba s intelektualnim oštećenjem, njihovih roditelja, skrbnika i stručnih djelatnika sa svrhom poboljšanja kvalitete življenja osoba s intelektualnim oštećenjem i njihovih obitelji, poticanje i podržavanje ostvarivanja prava osoba s invaliditetom te organiziranje pružanja međusobne pomoći.

U radu Udruge veliku ulogu imaju volonteri koji dobrovoljno ulažu svoje slobodne vrijeme, znanje, iskustva i vještine za dobrobit Udruge te pomažu u svakodnevnom radu.

"U daljnjem radu vodilja svih aktivnosti bit će jačanje integracije djece i osoba s intelektualnim oštećenjem u društvo i uključivanje u život lokalne zajednice te okupljanje roditelja osoba s intelektualnim oštećenjem s ciljem savjetovanja, edukacije i međusobne pomoći, zbog čega će se posebice raditi na programima organiziranih radionica i predavanja te na povećanju broja volontera. A naš krajnji cilj je da se u doglednoj budućnosti ostvari naša najveća želja i potreba, a to je usluga poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim oštećenjem", ističu iz Udruge.

Galerija slika