Mnogobrojni su položili vijence i zapalili svijeće kod spomen-obilježja 5. bojne 1. A brigade ZNG

FOTO: Polaganjem vijenca u Vinici započelo obilježavanje 23. obljetnice osnutka „Puma“

M.P./Varaždinske vijesti | 19.12.2015. u 11:03h | Objavljeno u Aktualno

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja 5. bojne 1. A brigade ZNG u Vinici jutros je započelo obilježavanje 23. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „Puma“.

Kako je u kratkom obraćanju mnogobrojne okupljene podsjetio Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade „Puma“, ta je postrojba ostavila neizbrisiv trag u ne tako davnoj prošlosti.

- Kroz 5. bojnu prošlo je 845 pripadnika, odnosno branitelja s područja Međimurske i Varaždinske županije. Nažalost, njih 28 dalo je svoj život za Lijepu našu, dok je 169 pripadnika ranjeno, a 20 pripadnika zarobljeno u Hrvatskoj Kostajnici. Srećom, svi su se vratili živi i nastavili svoj ratni put u nekoj od postrojbi. S druge strane, 263 pripadnika 5. bojne činilo je osnovnu strukturu kasnije osnovane postrojbe koja dobiva ime 7. gardijska brigada „Puma“ sa sjedištem u Varaždinu. Postrojba je osnovana 23. prosinca 1992. godine, a danas smo ovdje jer je iz 5. bojne nastala i 7. gardijska brigada „Puma“ - prisjetio se Puja.

Program obilježavanja nastavljen je svetom misom i polaganjem vijenaca u kapelici sv. Juraja u Varaždinu te druženjem u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja.

Dodajmo također da na samu obljetnicu osnivanja, u srijedu 23. prosinca u 9 sati počinje sveta misa u katedrali Uznesenja blažene Djevice Marije u Varaždinu. U 10:30 sati slijedi Povjesnica 7. gardijske brigade "Puma" kod spomenika u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "Puma" u Varaždinu, uz sudjelovanje učenika varaždinskih osnovnih škola. U 12 sati položit će se vijenci i zapaliti svijeće kod Križa zahvalnosti pokraj crkve sv. Nikole u Varaždinu.