HZJZ: Rizik od širenja virusa zika tijekom zime je nizak Foto: ilustracija

HZJZ: Rizik od širenja virusa zika tijekom zime je nizak

I.D./Varaždinske vijesti | 29.1.2016. u 08:05h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je priopćenje vezano uz sve učestalije medijske napise o epidemiji virusne infekcije zika.

Kako napominju iz HZJZ-a, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), virus zika je prisutan u velikom broju zemalja i područja - do sada su to bili Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupa, Saint Martin, Gvajana, Guatemala, Haiti, Puerto Rico, Cape Verde, Djevičanski otoci SAD-a, Samoa i Tajland.

- U Europi je do sada zabilježeno nekoliko uvezenih slučajeva virusne bolesti zika kod osoba koje su prethodno boravile u zahvaćenim državama. Teoretski, mogućnost daljnjeg širenja infekcije od ovakvih uvezenih slučajeva unutar Europe postoji, s obzirom da je tigrasti komarac (Aedes albopictus), koji također prenosi virus zika, danas udomaćen u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Mediterana, što znači da ga ima i u Hrvatskoj. Služba za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pažljivo prati razvoj situacije koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Temeljem dostupnih informacija rizik unosa i širenja virusne infekcije zika u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, tijekom zimskog razdoblja je vrlo nizak - napominju iz HZJZ-a.

Pojašnjavaju da se virus zika najčešće prenosi ubodom komaraca iz Aedes porodice, za koje je karakteristično da su aktivni danju, pri čemu su najaktivniji sredinom jutra i u razdoblju od kasnog poslijepodneva do sumraka. Virus se može prenijeti i sa zaražene majke na dijete putem posteljice odnosno tijekom poroda, a zabilježen je i prijenos spolnim putem. Ne postoji cjepivo ili lijek za prevenciju zika virusne infekcije.

- U većini slučajeva je infekcija virusom zika potpuno asimptomatska, dok se kod manjeg broja zaraženih obično manifestira kao blaža bolest i to povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i kožnim osipom. Bolest obično traje 4 do 7 dana i u pravilu prolazi bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se u primjeni lijekova za smanjenje bolova, sniženje temperature odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip - napomenuli su.

Ipak, iz HZJZ-a dodaju da je, iako još nije pouzdano utvrđena uzročna veza, sve više indicija da je virus zika povezan s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput spontanih pobačaja, prijevremenih porođaja ili pojave prirođenih malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom zika. Također, u nekim zemaljama zahvaćenima epidemijom zabilježena je i veća učestalost neuroloških poremećaja (Guillian Barréov sindrom) u odraslih osoba.

Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću HZJZ preporučuje odgoditi put, a ako to nije moguće, važno je da cijelo vrijeme strogo provode mjere osobne zaštite od uboda komaraca koje se odnose na korištenje repelenata, nošenje dugih rukava i dugih hlača te korištenje odgovarajućih mreža protiv komaraca ako borave u neklimatiziranim prostorima i slično. Također, svaki putnik koji unutar tri tjedna po povratku iz rizičnih mjesta razvije opisane simptome treba obavezno kontaktirati svog liječnika i naglasiti gdje je putovao.