U noći sa subote na nedjelju počinje zimsko računanje vremena Foto: ilustracija

U noći sa subote na nedjelju počinje zimsko računanje vremena

I.D./Varaždinske vijesti | 24.10.2015. u 20:15h | Objavljeno u Aktualno

Ovog vikenda završava ljetno računanje vremena pa će noć sa subote na nedjelju trajati jedan sat dulje.

Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju, 25. listopada u 3 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 3:00 sata računa kao 2:00 sata.

Prelazak s ljetnog na zimsko računanje vremena donosi i neke promjene u svakodnevnom životu. Policija tako podsjeća vozače da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Za nepoštivanje ove odredbe predviđena je novčana kazna od 300 kuna.

I vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

- Stoga apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu - napominju iz policije. Ova odredba se primjenjuje do 27. ožujka 2016. godine (osim za vozače mopeda i motocikala za koje važi tijekom cijele godine), kada započinje ponovno ljetno računanje vremena.

Iz Hrvatske elektroprivrede (HEP) podsjećaju da se od nedjelje, 25. listopada, s povratkom na zimsko računanje vremena, prema višoj tarifi (VT) obračunava električna energija utrošena od 7 sati do 21 sata, a energija utrošena u razdoblju od 21 sata do 7 sati prema nižoj tarifi (NT). Naime, u razdoblju ljetnog računanja vremena, viša tarifa obračunava se od 8 do 22 sata, a niža tarifa od 22 do 8 sati.