Ivica Bonino Hasan (lijevo) i Kristijan Kosmačin iz varaždinskog su kluba

Ivica Bonino Hasan i Nikola Geček ekipni svjetski prvaci

| 8.6.2016. u 18:27h | Objavljeno u Sport
Ljekarne VŽŽ

Hrvatska reprezentacija osoba s invaliditetom po prvi je puta postala svjetski prvak u lovu ribe na plovak. Hrvatska je oba dana odlično odlovila ( osvojeno 1. i 2. mjesto ), a odlučila je taktika ribolova štekama na krupnu ribu i odlična logistika koja je prilagodila mamce i hrane za primamljivanje za takav ribolov. Ovogodišnje, 18. svjetsko prvenstvo u lovu ribe na plovak za osobe s invalidnošću i 9. svjetsko prvenstvo za veterane, održano je u češkom gradu Pardubice, na rijeci Labi.

Nastupilo je 11 reprezentacija u kategoriji invalida i 14 u kategoriji veterana, Hrvatska je deseti puta nastupila u konkurenciji invalida i prvi puta među veteranima. Za reprezentaciju osoba s invaliditetom su nastupili Željko Kljajić, Mensur Rošić, Nikola Geček, Ivica-Bonino Hasan i Zlatko Poparić ( natjecatelji ), Željko Geček ( prvi trener iz Ivanca), Dražen Filipović ( drugi trener iz Ludbrega), Dragutin Peter, Luka Hrupek, Kristijan Kosmačin ( službeni pomagači ) i Branko Matijević ( logistika ). Drugo mjesto osvojila je Češka, a treće Engleska.

U pojedinačnom plasmanu prvo je mjesto osvojio Belgijanac Dominique Piergentilli, a hrvatski reprezentativac Željko Kljajić ( Ilova Garešnica ) je svjetski viceprvak. Nikola Geček iz Ivanca zauzeo je osmo mjesto, a Ivica-Bonino Hasan ( Varaždin-Interland VDE ) bio je 12. u konkurenciji 48 natjecatelja.

Ribolov na malo mutnoj i bržoj rijeci Labi, koja je inače bistra i spora bio je odličan zbog puno i krupne ribe, a zahtjevan fizički jer se lovilo i do 28 kilograma za 3 sata. Najviše se koristila tehnika šteke na male bačvice od 1,5 do 4 grama i listove od 2 do 6 grama. Lovilo se i na rolu, ali više krupnije ribe je bilo na šteki. Najviše je bilo vrste ribe deverike, krupatice, nosača, soma, i drugih vrsta riba. Lovilo se štekama od 11,5 metara, te metcherima i bolonjezima. Koristili su se svi mamci, a najviše crvi, gliste, fuji i verdevas. Ribe su bile u prosjeku od 200 – 400 grama, bonus ribe bile su od 1 do 2 kilograma, a za prvo mjesto u sektoru trebalo je uloviti između 12 i 28 kilograma ribe.

U kategoriji veterana Hrvatska je nastupila po prvi puta. Za reprezentaciju veterana su nastupili Tihomir Hunjak, Ivan Petek, Mladen Kovač, Marko Kutlić i Željko Trbović ( natjecatelji ), Goran Puljić ( prvi trener ), Mladen Breški ( drugi trener), te Zoran Pfeiffer i Marijan Lisjak ( logistika ).

Hrvatska reprezentacija veterana osvojila je ukupno 9. mjesto što je dobar plasman za prvi nastup, a svaki slijedeći uz bolju organizaciju može donijeti i bolji plasman. U pojedinačnom plasmanu najbolji je bio Varaždinac Tihomir Hunjak ( Varaždin-Interland VDE ) na 18. mjestu u ukupnom poretku što je vrlo dobar rezultat. Njegov klupski kolega Željko Trbović okončao je nastup na 59. mjestu od 62 natjecatelja.

Pojedinačni prvak je Harry Billing iz Engleske. Staza za veterane bila je malo nizvodnije od staze osoba s invaliditetom, a ribolov je bio identičan. Ekipno su prvi Englezi koji su savršeno odlovili  loveći krupatice na manje plovke i velike deverike na teže plovke. Veterani su lovili 4 sata i zato su težine ulova malo veće.