TIFLO GLOBUS: Praktična rješenja za slijepe i slabovidne

Sponzorirani članak | 13.10.2017. u 12:04h | Objavljeno u Sponzorirano

Jeste li znali da uz klasične lupe postoje  i  elektronička  povećala?  Elektroničko povećalo je pomagalo za čitanje - uređaj  koji  koristi  kameru  i  program  za prikaz uvećane slike na LCD ekranu. Postoje različite vrste elektroničkih povećala: ručna, stolna i prijenosna. Ručna  elektronička  povećala  su  malena i  agana poput  mobitela, stanu u džep ili torbicu. Veličine zaslona kreću se od 4” do 7”. Za rad koriste punjive baterije. Povećavaju od 2x do 8x ili 24x ovisno o veličini ekrana.

Bez glavobolja i navikavanja

Elektroničko povećalo čuva zdravlje očiju.  Za razliku od klasične lupe koju možete kupiti u optikama, elektroničko povećalo ima niz prednosti: ima vlastiti izvor svjetlosti (ne ovisite o osvjetljenju u okolini u kojoj čitate), nema magljenja (kod niskih temperatura na staklenim se lupama zbog disanja može zamagliti staklo), postoji mogućnost prilagodbe  prikaza  teksta  koji  čitate  (tamna pozadina i svjetla slova ili obrnu-
to), nema odsjaja i bliještanja.

looky1

Ljudima  nakon  40.  godine  počinje slabiti  vid.  Od  naočala za čitanje koje nosimo povremeno ubrzo se prelazi na dioptrijske naočale koje nosimo stalno, dok su za čitanje potrebne još jače naočale. Na početku privikavanja na jaču dioptriju često dolazi glavobolja koje onemogućuju duže nošenje naočala i čitanje. S vremenom su nam, zbog navikavanja  na  dioptriju,  za  čitanje potrebne  naočale  sa  sve  većom  dioptrijom. Kod elektroničkog povećala nema navikavanja oka i nema glavobolja. Uvećana slika teksta se gleda na LCD zaslonu.

 Skupina ljudi koji mogu pronaći povećalo za sebe i potpuno neprimjetno riješiti svoj problem s vidom je široka - od onih s manjim poteškoćama s vidom do onih s većim i velikim poteškoćama. Vrijedi  spomenuti  kako  postoje i modeli elektroničkih povećala koja imaju mogućnost zrcalnog pogleda i uvećavanja, što je posebno zanimljivo ženama  za,  primjerice,  šminkanje  ili  čupanje obrva i drugih neželjenih dlačica.

Razne vrste pomagala

Sve te modele povećala moguće kupiti u trgovini Tiflo globus koja se nalazi  u  Čakovcu,  u  „starom  passageu“  na  katu,  Ulica  kralja  Tomislava  7.  U  njihovoj  specijaliziranoj  prodavaonici osim elektroničkih  povećala  moguće  je  nabaviti  i  brojne  druge  proizvode  s  velikim i kontrastnim oznakama te onih podržanih govorom, kao i razne vrste pomagala koje osobama oštećenog vida mogu znatno poboljšati funkcioniranje pri obavljanju različitih aktivnosti u svakodnevnom životu, u školi i na radnom mjestu. Njihovi vedri zaposlenici, koji i sami koriste neke od ovih proizvoda pa iz vlastitog iskustva još bolje mogu savjetovati kupce, rado će pomoći svakome da odabere ono što treba.

- Starijim osobama zanimljiv je i naš tlakomjer  s  govornom  podrškom  koju  možete  uključiti  ili  isključiti  po  želji  te  postaviti  na  nekoliko  jezika  -  govori  nam  vlasnica  tvrtke  Tiflo  globus  Otilija Sobočan. Riječ  je  o  tlakomjeru  za  nadlakticu koji  govorom  daje  upute  kako  izmjeriti tlak, govorom obavještava o vrijednosti sistoličkog i dijastoličkog tlaka te pulsa i obavještava koliko su oni u skladu s međunarodnim normama. Postupak mjerenja je potpuno automatiziran.

taktilna mapa stari passage cijela

Tiflo  globus  također  proizvodi  taktilne mape i orijentacijske planove koji osobama oštećena vida te osobama u kolicima i teško pokretnima daju informacije o prostoru u koji ulaze i olakšava im snalaženje u njemu. Postavljaju i taktilne crte vođenja u unutrašnjim i vanjskim prostorima. Osim što su taktilne i lako se osjete pod stopalima, crte vođenja izvode se i u kontrastnim bojama u odnosu  na  podlogu tako da  budu što uočljivije osobama oštećena vida. Stoga  se  iste  preporučuju  za  svaku  javnu  ustanovu, poslovne zgrade, trgovačke centre, turističke objekte kao što su hoteli, kampovi i dr.

Ugovorni isporučitelj HZZO-a

Tiflo  globus  d.o.o.  je  ugovorni  subjekt za isporuku tiflotehničkih pomagala  osiguranim  osobama  Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Kako biste doznali koja dokumentacija je potrebna za ostvarivanje prava na tiflotehničko pomagalo, kontaktirajte Tiflo globus  ili  se  obratite  najbližem područnom uredu HZZO-a.