Što su “podizači”, a što su “potiskivači” seksualne želje

Sponzorirani članak | 14.3.2018. u 10:05h | Objavljeno u Sponzorirano

Martina Jerbić-Cecelja, dr.med.spec. ginekologije i opstetricije te savjetnik u području seksualnog zdravlja u edukaciji

Seksualnost podrazumijeva biološki, razvojni, psihosocijalni i kulturološki aspekt svakog pojedinca i utječe na njegovo zdravlje. Kako će netko izražavati svoju seksualnost ovisi o odgoju, vjerskoj pripadnosti, društveno prihvatljivim normama, utjecaju okoline, seksualnoj orijentaciji, medijima, pornografskim sadržajima i slično.
U tom području ljudskog zdravlja postoje problemi koji su često razlog konflikata i pomanjkanja komunikacije te na kraju i razmimoilaženja partnera.
Najčešći poremećaji seksualnog zdravlja muškaraca su erektilna disfunkcija, prijevremena ejakulacija, odgođena ejakulacija, nesposobnost postizanja ejakulacije, bolni snošaj i poremećaj seksualne želje. Otprilike četiri posto muškaraca ima erektilnu disfunkciju prije 40-te godine života, a čak 60 posto nakon 70-te godine života.

Faktori rizika erektilne disfunkcije na koje možemo utjecati (osim na faktor starenja) su srčani problemi, dijabetes, pušenje, alkohol, psihički poremećaji, prekomjerna tjelesna težina, neki lijekovi, poremećaji rada štitnjače, ozljede živaca i drugi. S druge strane, najčešći problemi seksualne naravi kod žena su poremećaj orgazma, poremećaj seksualne želje, vaginizam i bolni snošaj. Svaka peta žena ima poremećaj orgazma, svaka sedma žena ima nedostatak seksualne želje, a svaka deseta žena ima poremećaj uzbuđenja i bol prilikom spolnog odnosa. Savjetovatelji i terapeuti pomažu u postizanju boljeg individualnog odnosa prema vlastitoj seksualnosti, kao i odnosa u partnerstvu.
Kako bismo mogli pomoći klijentima u njihovim seksualnim problemima (bilo individualnim, bilo partnerskim) moramo prvo prepoznati u kojoj fazi seksualnog ciklusa problem postoji. Stoga govorimo o četiri faze seksualnog ciklusa, a to su uzbuđenje, plato, orgazam i razrješenje. Neki autori su u taj proces dodali i fazu želje koja potiče jače uzbuđenje, a time i ostale odgovore kod muškaraca i žena.

Razlikujemo tzv. podizače seksualne želje kao i potiskivače seksualne želje. I jedni i drugi mogu biti organske i psihogene naravi. Tako u organske “podizače” seksualne želje ubrajamo testosteron i afrodizijake, a u psihogene “podizače” ubrajamo privlačnost partnera, romantiku, zaljubljenost, zajedničke ugodne rituale, mirise vezane uz sjećanja, ugodan ambijent i slično. Organski “potiskivači” seksualne želje su hormonski poremećaji te neki lijekovi (neki antihipertenzivi te antidepresivi), a u psihogene “potiskivače” ubrajamo neprivlačnog partnera, ljutnju, stres, zamjeranje, egzistencijalne krize, financijske probleme i slično.

Nanna, poliklinika za ginekologiju i opstetriciju te psihijatriju, Vatroslava Lisinskog 4, Varaždin
Radno vrijeme: pon. i čet. 8–15 sati, uto. i sri. 13–20 sati, pet. 8–12 sati i 15–19 sati
Telefon: 091 300 3968, 042 200 081
Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.