PRIMABIRO Uspjeli na europskom tržištu i zapošljavaju mlade ljude Foto: Krešimir Đurić

PRIMABIRO Uspjeli na europskom tržištu i zapošljavaju mlade ljude

Sponzorirani članak | 24.10.2017. u 11:37h | Objavljeno u Sponzorirano

Čakovečka tvrtka Primabiro d.o.o. renomirano je ime na području metaloprerađivačke industrije. Tradicija duga 25 godina obilježena je, prije svega, osvajanjem međunarodnog tržišta i poslovnom suradnjom s najvećim europskim tvrtkama na području energetike.

25 godina na europskom tržištu

Tvrtka Primabiro osnovana je 1992. godine u Mihovljanu, a osnivači su bila braća Stjepan i Željko Mezga.

- Počeli smo u Mihovljanu kao posrednički ured između međunarodnog tržišta i domaće proizvodnje na području metaloprerađivačke industrije, s jednim zaposlenikom i uredom od 10 m2. Kontinuirano smo rasli i ostvarili izravne kontakte s tržištima u Austriji, Njemačkoj, Italiji i Sloveniji. U narednim godinama u najmu smo imali više proizvodnih hala na četiri lokacije, što je zbog rascjepkanosti proizvodnje donosilo povećane troškove proizvodnje, nemogućnost kvalitetne kontrole rokove isporuke i kvalitete proizvoda – ispričao nam je Željko Mezga, dodavši kako je problem bio i raznolik proizvodni program koji se sastojao od proizvodnje različitih čeličnih konstrukcija.

primabiro_02_-_Zeljko_Mezga.JPG

Željko Mezga

Stoga je 2004. godine donesena odluka o specijalizaciji proizvodnje i fokusiranju na program energetike, odnosno proizvodnju transformatorskih kotlova i integriranje tvrtke na jednu lokaciju. U tvrtku se tada, kao suvlasnik i član Uprave društva, uključuje i Stjepan Pongrac iz Čakovca, iza kojeg je također bilo višegodišnje iskustvo i znanje u proizvodnji transformatorskih kotlova.

primabiro_03_-_Stjepan_Pongrac.JPG

Stjepan Pongrac

Primabiro d.o.o. u travnju 2004. godine kupuje vlastiti proizvodni pogon – halu od oko 2.000 m2 u Zrinsko-frankopanskoj ulici 23 u Čakovcu, gdje djeluje i danas. Do kraja 2005. godine na istoj je adresi završena je i dogradnja hale i od tada su sva proizvodnja i ostale službe organizirani na jednome mjestu. Tada je započela i pojačana proizvodnja programa energetike te je krajem 2005. godine tvrtka imala 93 zaposlenika.

Kvalitetom do uspjeha

Doregistracijom za zavarivačke radove i certificiranjem prema prema standardu DIN 18800 - dio 7, potvrđena je dobra perspektiva za daljnji razvoj i prodor na europsko tržište u energetici. Od 2005. do 2015. godine uslijedila su još dva ciklusa investicija, i to dogradnja pogona sačmare, lakirnice i otpreme te dogradnja hale za ESAB i strojnu pilu, kao i nadstrešnice za skladište. Zahvaljujući veličini proizvodnog prostora te suvremenoj opremi, Primabiro je već tada raspolagao značajnim proizvodnim kapacitetima. Od početnog udjela izvoza koji je iznosio 80 posto, posljednjih pet godina izvoz je dosegnuo 100 posto, a tvrtka danas ima oko 340 zaposlenih. Zavarivanju, kao glavnom tehnološkom procesu, posvećuju posebnu pozornost, kao i anti-korozivnoj zaštiti i manipulaciji proizvoda kroz pogone.

primabiro_04.JPG

- S najnovijom investicijom koju završavamo, protočnom sačmarom i skladištem, raspolažemo s ukupno 10.000 m2 prostora. Godišnje proizvedemo oko 3.400 tona gotovog proizvoda, što znači da godišnje isporučujemo oko 200 transformatorskih kotlova na koje dajemo petogodišnje jamstvo na zaštitu od korozije i sedmogodišnje jamstvo na nepropusnost – naglasio je Mezga.

Najveći kupac njihovih proizvoda je tvrtka SMIT iz Nizozemske koja otkupljuje čak 60% proizvodnje Primabiroa, a slijede i tvrtke KOLEKTOR ETRA d.o.o. Ljubljana, PREIS&CO GmbH Austrija (CG Belgija, Siemens Njemačka, ELIN Austrija, ABB Njemačka, CG Mađarska), SGB GmbH Njemačka, ASA Gmbh Njemačka te SIEMENS TRANSFORMERS S.p.A. Italija.

primabiro_01.JPG

"Trebamo mlade ljude"

- Radimo isključivo za inozemno tržište. Perspektiva posla nije upitna, no ostaje nam problematika nedostatka radnika u metaloprerađivačkoj industriji. Metalske tvrtke su razvijene, posla ima, a naši su radnici vrlo kvalitetni i lako pronađu posao u inozemstvu – istaknuli su Mezga i Pongrac.

Stoga pozivaju bravare, zavarivače, CNC glodače, tokare, lakirere, dizaličare, viljuškariste i ostale metalske kadrove, koji su voljni učiti i napredovati u poslu, da im se jave.

- Spremni smo osposobiti i radnike koji nemaju ove deficitarne struke. U planu imamo organizaciju edukacija za buduće bravare, strojobravare, lakirere, zavarivače, tokare/glodače, ali i drugih srodnih zanimanja unutar tvrtke. Primanja naših radnika su na razini hrvatskog prosjeka, dakle veća od primanja u našem okruženju, s time da posljednje dvije godine plaće konstantno povećamo, a cilj nam je da budu još veće. Kod nas se plaće vrhunskih bravara, zavarivača ili lakirera mogu mjeriti s plaćama inženjera - naglašavaju Mezga i Pongrac.

primabiro_05.JPG

Radnja mjesta u tvrtki Primabiro su strogo specijalizirana, s obzirom da proizvodnja nije serijska, već je isključivo pojedinačna.

- Posljednjom investicijom zaokružujemo tehnološku cjelinu i ne planiramo širenje. Naš je cilj da dobrom organizacijom, okrupnjavanjem tehnološke cjeline i završetkom investicije stvorimo dovoljno dobre uvjete kako bismo mogli podići produktivnost i ostvariti zaradu iz koje bi se dio utrošio na plaće i motivaciju radnika, tako da ne odlaze više u inozemstvo – istaknuo je Mezga, uz napomenu kako je u planu za sljedeću godinu upravo daljnja edukacija zaposlenika te potpuno stavljanje u fukciju njihove posljednje investicije.

Naime, zaključuje Mezga, za uspjeh na europskom tržištu potrebno je poštivanje standarda kupaca i njihovo zadovoljstvo, za što je ključno da kupac na vrijeme dobije kvalitetan proizvod.

Stručnost i kvaliteta proizvodnje

Razvoju tehnologija, organizaciji proizvodnje i kvaliteti proizvoda Primabiro pridaje maksimalnu pozornost. Praćenjem trendova na domaćem i međunarodnom tržištu Primabiro u proizvodnju uvodi nove materijale, tehnologiju i ideje te sa svojim stručnjacima nastoji pronaći nove načine kako bi konačni proizvodi – transformatorski kotlovi – zadržali svoju konkuretnost na tržištu.

primabiro_06.JPG

primabiro_07.JPG

primabiro_08.JPG

primabiro_09.JPG

primabiro_10.JPG

primabiro_11.JPG

primabiro_12.JPG

primabiro_13.JPG

primabiro_14.JPG

Označeno u