Dani okusa varaždinskog kraja u 12 restorana i jednoj kavani

| 13.4.2016. u 16:03h | Objavljeno u Društvo

U restoranu Verglec, 13. travnja, predstavljen je jelovnik i program Dana okusa varaždinskog kraja. Predstavili su ga Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije, župan Predrag Štromar te Josip Barulek ispred ugostitelja.

U čak 12 restorana i jednoj kavani u okviru Dana okusa varaždinskog kraja posjetitelji će moći uživati u menijima s po tri slijeda jela za svega 55 kuna. Bit će to specijaliteti koji su se u ovim krajevima pripremali za razne gozbe i svečanosti, ali i svakodnevne užitke od davnina. Rezultat je to domišljatosti seoskih domaćica i gospodskih kuharica, a neka su jela spravljana i po recepturi plemenitaških i dvorskih kuhinja.

Posjetitelji koji će u bilo kojem od restorana poželjeti kušati neki od „okusa“ moći će se uvjeriti da „ljubav ide kroz želudac“, što je još jedan prilog aktualnoj orijentaciji u gastronomiji ovoga kraja. Naime, prepoznatljiva, autentična, domaća kuhinja može se kušati u sve više restorana, a to je i sve učestaliji razlog dolazaka gostiju u kontinentalne destinacije poput naše. U protekloj godini zabilježen je porast dolazaka gostiju od 25 posto, pa se u skladu s uloženim sredstvima i trudom i županijske Turističke zajednice i Županije sličan trend, kako ističe župan Štromar, može očekivati i ove godine.

Ovogodišnji Dani okusa počinju 18. travnja i traju do 1. svibnja, a uključili su se Restoran Arabela iz Globočeca Ludbreškog, kavana Dora iz Varaždina, OPG Đurina hiža, Varaždinske Toplice, restoran Garestin Varaždin, Seosko gospodarstvo Grešna pilnica, Klenovnik, restoran hotela La Gus, Turčin, restoran hotela Minerva, Varaždinske Toplice, restoran Palatin, Varaždin, zalogajnica Šanjek, Varaždin, restoran hotela Trakošćan, u Trakošćanu, restoran hotela Varaždin, Varaždin, restoran Verglec, Varaždin i restoran Zlatne Gorice, Banjščina 104, Kneginec Gornji.

Na jelovnicima će se naći kobasice po domaćim receptima, juhe od vrganja, ječmena kaša,trganci, žganci, mlinci, domaći kruh, specijaliteti od svinjetine, teletine, ždrebetine, pečena patka, zagorski štrukli, štrudla s jabukama, kukuruzna zlefka s orasima, trnovečka makovnjača.