Druga gimnazija Varaždin u radnom posjetu Europskom parlamentu u Bruxellesu

V.V. | 6.3.2017. u 08:35h | Objavljeno u Sponzorirano

Od 26. veljače do 2. ožujka 2017. Druga gimnazija Varaždin provodila je međunarodni interregionalni projekt pod nazivom ''PET PRIJATELJEV NA RAZPOTJU EVROPSKEGA PARLAMENTA'' u Bruxellesu. Učenici Anja Topolovec, Sara Horvatić, Paula Šimunčić, Dora Kliček, Damian Ivanjko i Matej Tači zajedno s profesorima Sašom Josipom Milecom, Miroslavom Gradečakom, ravnateljicom Zdravkom Grđan, predstavnicom slovenske manjine Varaždinske županije gđom. Barbarom Antolić Vupora te televizijskom kućom TZ AS iz Murske Sobote pod vodstvom direktora Simona Balažica odradili su dio projekta u samom Europskom parlamentu.

IMGP6630

U projekt su kao partneri uključeni učenici Gimnazije Mihaly Vörösmarty iz Monoštra u Mađarskoj te učenici triju srednjih škola iz Slovenije: Gimnazije Murska Sobota, Gimnazije Franca Miklošiča iz Ljutomera i Biotehničke škole Rakičan.

Ideja projekta a ujedno i ključna projektna aktivnost u Bruxellesu je snimanje dokumentarnog filma sa zajedničkom temom utjecaja Europskog parlamenta na lokalnu razinu u svakoj od triju uključenih država, a svaka je škola-partner dobila svoju temu na različitim lokacijama. Tema Druge gimnazije Varaždin je međususjedska suradnja Hrvatske i Slovenije. Zadatak svake škole bio je sastaviti 25 pitanja koja se tiču njihove teme i postaviti ih dodijeljenom slovenskom zastupniku u EU parlamentu. Učenici Druge gimnazije Varaždin razgovarali s iskusnim slovenskim političarom Alojzom Peterleom. Hrvatska zatupnica Marijana Petir bila je također domaćin te su dobivene informcije iz prve ruke o samom radu naših zastupnika u Europskom parlamentu.

IMGP6758

Učenici su prije samog odlaska u Europski parlament prošli audiciju te predavanja i radionicu vezanu uz tehnike snimanja, kako bi se lakše prilagodili situacijama koje su ih čekale na različitim lokacijama i u različitim ambijentima snimanja.
Dio projekta, odnosno snimanja već je odrađen na području grada Varaždina i okolice. U fokusu snimanja su sami učenici, odnosno njihove izvanškolske aktivnosti koje se tiču raznih sportova i glazbe. Posebno je zanimljiva bila priredba prilikom obilježavanje Slovenskog kulturnog praznika, odnosno Prešernova dana. Svakako posebno iskustvo bila je posjeta i razgovor učenika s pripadnicima slovenske manjine u domu za starije osobe.

IMGP6694

U neformalnom dijelu razgledao se Parlamentarium, multimedijski prostor u kojem svatko na svojem jeziku može saznati sve o nastanku i razvoju Europske unije, Atomium, jedan od gradskih simbola i mnoge druge znamenitosti.
Premijera dokumentarnog filma kao i završnica projekta očekuje se u lipnju 2017. godine.

IMGP6709