Dani šibe i ribe u Kotoribi: Od šarana na rašljama i fiša do mega korpe u čast tradicije Foto: I. Dreven; M. Habuš

Dani šibe i ribe u Kotoribi: Od šarana na rašljama i fiša do mega korpe u čast tradicije

| 28.5.2019. u 11:04h | Objavljeno u Sponzorirano

Proteklog se vikenda, 25. i 26. svibnja, Kotoribom širio zamamni miris ribljih specijaliteta i dobro raspoloženje brojnih posjetitelja - održani su, naime, 16. Dani šibe i ribe, manifestacija koju Općina Kotoriba organizira u čast tradiciji i generacijama mještana ovoga kraja.

Tradicija ribolova

Naime, zahvaljujući položaju Kotoribe uz samu rijeku Muru, riba je kroz povijest bila jedna od najviše korištenih namirnica u prehrani mještana, pa je ribolov i danas među omiljenim zanimacijama u ovoj općini na krajnjem istoku Međimurske županije.

dani_sibe_i_ribe_kotoriba_02.jpg

- Okruženi smo vodom bogatom ribom koja je dugo bila jedan od najjednostavnijih načina prehrane. To se promijenilo, vremena su drugačija, ali tradiciju nastavlja sportski ribolov, što najbolje pokazuje podatak da Kotoriba ima čak tri ribolovna društva - rekao nam je Roberto Ujlaki, zamjenik načelnika općine Kotoriba, koja je organizator ove zanimljive manifestacije.

Važan dio svakodnevice, ali i izvor prihoda, mještanima je nekad bila i izrada korpi i drugih predmeta od vrbine šibe. Pletenjem košara su se bavile gotovo sve obitelji, no danas tek rijetki znaju tu vještinu.

dani_sibe_i_ribe_kotoriba_14.jpg

- Sredinom prošlog stoljeća većina je obitelji plela košare, tada se taj posao cijenio i isplatio. Nekada smo ovdje imali čak i školu za košaraštvo. Pokušali smo to vratiti, ali nema interesa. Uglavnom još samo stariji ljudi pletu kod kuće - pojasnio je Ujlaki.

Kako bi sačuvali tradiciju i pokušali od zaborava spasiti taj stari zanat, pokrenuli su manifestaciju Dani šibe i ribe.

Spas od zaborava

- Inicijativu je pokrenula tadašnja predsjednica Turističke zajednice općine Kotoriba Bernarda Habuš. Početak je bio, kao i svaki drugi početak, težak i skroman, ali došli smo do toga da se možemo pohvaliti kako smo jedna od najvećih manifestacija, osobito u donjem Međimurju - istaknuo je Ujlaki.

Dani šibe i ribe od velikog su značaja za promociju ovog kraja te su postali vrijedan turistički proizvod.

- Krenuli smo s idejom da se od zaborava spasi košaraštvo, zanat koji je i "podigao" Kotoribu i cijelo donje Međimurje, i mislim da smo uspjeli. Imamo jednog od najjačih obrtnika na tom području, Košaraštvo Pogorelec. Upravo su oni, na starinski način pletenja, izradili i ovu veliku korpu, koja će nakon manifestacije služiti kao najveći cvjetnjak, na ulazu u Kotoribu - naglasio je Ujlaki.

Boris Pogorelec treća je generacija košaraša u ovom obiteljskom obrtu.

- Time su se bavili svi u našoj obitelji. Danas više mladi ni ne znaju plesti, samo stariji, no ja sam učio od oca i naslijedio obrt od njega. Moju djecu zasad to zanima, ali hoće li tako ostati, vidjet ćemo - rekao je Pogorelec, dodavši da je rekordnu korpu koja će krasiti ulaz u Kotoribu plelo dvoje ljudi tri dana, a potrošeno je 60 kg vrbine šibe.

dani_sibe_i_ribe_kotoriba_01.jpg

Na feštu besplatnim vlakom

Prvog dana manifestacije održana je tako Ribijada u kojoj je sudjelovalo 20-ak kotoripskih udruga pripremajući jela od riba po tradicionalnoj recepturi. Prostorom oko osnovne škole u Kotoribi širio se miris soma na rašljama, prženog soma, mrene i šarana te fiš-paprikaša, u kojima su besplatno uživali posjetitelji iz cijelog Međimurja, ali i iz drugih krajeva.

Održana je i izložba ručnih radova i slika članica Društva žena Kotoriba koje su prikupljene donacije namijenile Udruzi za sindrom Down. Uz ženski odbojkaški turnir u sportskoj dvorani nije nedostajalo ni pjesme, za što su se u subotu pobrinule Cure iz Centra i Dražen Zečić.

dani_sibe_i_ribe_kotoriba_08.jpg

U nedjelju je održan prodajni sajam predmeta od šibe, rukotvorina te licitarskih i autohtonih proizvoda, uz prezentaciju pletenja korpi od šibe, lov ribe u bazenu te zabavni park, a za pjesmu i ples pobrinuli su se folkloraši, mažoretkinje i pjevači u sklopu kulturno-umjetničkog programa u kojem su sudjelovali i gosti iz Slovenije. Svoj su doprinos dali i članovi Oldtimer kluba Međimurje izložbom povijesnih vozila.

Vrijeme je poslužilo organizatore pa je i ove godine u Kotoribu stiglo oko 4.000 posjetitelja, a mnogi od njih iskoristili su i besplatan prijevoz vlakom na relaciji Varaždin-Kotoriba.

Od motorista do limene glazbe - sudjeluju svi!

Svoje kulinarske vještine na subotnjoj Ribijadi, među 20 općinskih udruga, pokazali su i članovi Sportsko-ribolovnog društva Som iz Kotoribe.

- Nama je na meniju murski som. Paniramo ga u "kuruznoj melji" i zatim ga pržimo u dubokoj masnoći. Imamo mi još neke sitne tajne u našem receptu, ali to vam ne možemo otkriti. Kod nas se uvijek okupi dosta ljudi, vele da je riba odlična - rekao nam je Ivica Jakupak, član SRD-a Som od malih nogu i u dva navrata član hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u ribolovu.

dani_sibe_i_ribe_kotoriba_03.jpg

Nekoliko stolova dalje svoj su specijalitet pripremali kotoripski motoristi.

- Mi smo ponudili veliki izbor naše ribe, ima malo mrene, šarana... Naš predsjednik kluba je glavni kuhar i on ima svoj tajni recept, ali reakcije su uvijek odlične - otkrio nam je Dario Dobranski iz Moto kluba Rolling Fish.

- Možda ljudima nije baš uobičajeno da motoristi sudjeluju u ovakvim manifestacijama, ali mi podržavamo sva općinska događanja - naglasio je Dobranski.

Ukusnu ribu moglo se probati i za stolom Društva žena Kotoriba.

- Pripremamo mrenu iz naše Mure na "klasičan" način, malo soli, malo vegete, kukuruzno brašno, prženje u dubokoj masnoći i to je to. Ove godine smo izložile i ručne radove i slike naših članica, a dobrovoljne priloge ćemo uplatiti za Udrugu Down - istaknula je Smiljana Ujlaki, predsjednica Društva koje okuplja 160-ak članica.

Članovi Limene glazbe općine Kotoriba ponudili su fiš-paprikaš.

- Glavni sastojci su tri vrste ribe - som, šaran i štuka - i dobra paprika. Po recepti smo išli u Mađarsku i malo ga doradili i prilagodili, tako da neće biti tako ljuto - rekao nam je Antun Horvat, glavni kuhar koji u Limenoj glazbi svira činele.