VRTNI CENTAR IVA U proljeće sadimo drveće

VVM | 9.4.2023. u 15:00h | Objavljeno u Sponzorirano

Prvi posao koji treba napraviti kod sadnje je kopanje rupe. Svakako veličina iskopane rupe ovisi o veličini biljke koju sadimo i o kvaliteti zemlje u koju se sadi. Ako je zemlja lošija, kopamo veću rupu i mijenjamo iskopanu zemlju.

Imali ste cijelu dugu zimu za odlučiti što ćete i gdje posaditi. Sad je vrijeme za konkretnu akciju s lopatom u ruci. Prvi posao koji treba napraviti kod sadnje je kopanje rupe. Oko tog dijela ima mnogo nesuglasica između stručnjaka. Svakako veličina iskopane rupe ovisi o veličini biljke koju sadimo i o kvaliteti zemlje u koju se sadi. Ako je zemlja lošija, kopamo veću rupu i mijenjamo iskopanu zemlju.

vrtni_centar_iva__54_of_75_.jpg

Goli ili balirani korijen

Ako se sade biljke golog korijena, njihov korijen prije sadnje treba dobro pregledati i odrezati sve oštećene i preduge dijelove. Rez treba biti oštar, bez nagnječenja. Za goli korijen je bitno da nakon vađenja iz trapa nikako ne bude izložen suncu ili vjetru. Takav korijen sadnica se prije sadnje umoči u blatnu kašu ili vodu da se dobro napije. Prilikom sadnje korijenje treba postaviti tako da bude u svom prirodnom položaju.

Sadnice, koje su rasle u posudi, vrlo često imaju korijen omotan oko unutarnje stijenke posude. Nakon skidanja posude korijen treba odmotati i po potrebi skratiti. Balirani korijen najčešće je zaštićen nekom tkaninom ili žičanom mrežom. Ako je tkanina od prirodnog materijala (juta ili sl.) ne treba je skidati jer će se u tlu razgraditi. Poželjno je samo osloboditi čvorove na balama. Ne skidaju se ni žičane zaštite jer one također brzo korodiraju i raspadaju se. Treba samo osloboditi žičani prsten na gornjoj strani bale. Ako je bala zamotana sintetičkom mrežom (plastikom), nju treba skinuti jer je u tlu jako postojana.

vrtni_centar_iva__47_of_75_.jpg

Kako pripremiti zemlju

Na dno iskopane rupe stavit ćemo mješavinu komposta (ili zrelog stajskog gnoja ili treseta) i zemlje, pa onda čistu zemlju i onda našu sadnicu. Kod sadnje drveća treba paziti na koju visinu ćemo postaviti sadnicu. Pravilo je da se sadnica sadi na istu dubinu na kakvoj je rasla u rasadniku. Biljke se ne smiju saditi pliće nego su rasle u rasadniku, ali ni preduboko. Neke su biljke osjetljivije od drugih na preduboku sadnju, posebice starije biljke, a najosjetljiviji su javori. Ako se posade samo nekoliko centimetara dublje, već im kora može stradati. Stoga se preporučuje postaviti ravnu dasku preko rupe za sadnju tako da možemo ocijeniti koja je visina okolnog terena. Nakon toga uz korijen sadnice nadosipavamo rahlu sipku zemlju i lagano oko nje gazimo. Nije to tako teško ocijeniti kojom silom možemo pritisnuti zemlju da je primjereno nagazimo a ne zbijemo previše. Potreban pritisak najviše ovisi o vlažnosti zemlje u koju sadimo. Što je zemlja vlažnija, manje ćemo je pritiskati i gaziti.

Kad smo sadnicu zatrpali do visine okolnog terena, oko nje, kao obruč, posipamo mineralno i/ili organsko gnojivo pa ga onda još prekrijemo ostatkom zemlje, tako da napravimo oko sadnice nešto kao nasip koji zatvara zdjelu za zalijevanje. Dodavanje gnojiva može se napraviti i na drugačiji način, ali treba voditi računa da gnojivo ne dođe u direktni kontakt s korijenom jer će mu tako više štetiti nego koristiti. Ako ostane ovako plitko zatrpano gnojivo će se polako otapati, voda će ga ispirati u dublje slojeve i ono će hraniti biljku.

sadnja_drveca-1024x683.jpg

Lijepi pozdravi iz IVE!


Najveći izbor vrtnog i sobnog bilja!

Braće Radića 54, Štefanec
40000 Čakovec

www.vrtnicentariva.hr