VRTNI CENTAR IVA Što saditi ovog proljeća?

VVM | 10.4.2024. u 17:00h | Objavljeno u Sponzorirano

U Vrtnom centru Iva biljke spremno čekaju na sadnju u novom okruženju, a ljubazne djelatnice rado će vam dati savjete gdje, što i kako posaditi. Donosimo vam nekoliko ideja kojim biljkama urediti vaš vrt u proljeće. Nudimo široku paletu najljepših biljki za proljetno uređenje vrta.

Prvi vjesnici proljeća već su najavili dolazak najljepšeg godišnjeg doba za one koji brinu o dvorištu i okućnici. Želimo li ljeti uživati u punom cvatu biljaka, u proljeće moramo očistiti dvorište i biljkama stvoriti preduvjete za rast.

maple-3768091_1280.jpg

Japanski javor poznat je po očaravajućim crvenim listovima i bujnom rastu. Cvate kroz travanj i svibanj. Sadi se u plodnom, umjereno vlažnom i blago kiselom tlu. Ne podnosi jake vjetrove i odgovaraju mu sunčani do polusjenoviti vremenski uvjeti, no odrasla biljka može izdržati i temperature do -30°C. Cedar dobro podnosi sve vrste tla, ali pogoduju mu duboka i vlažna. Dobro uspijeva na direktnom suncu i polusjeni. Otporan je na niske temperature, gradske uvjete i industrijsko zagađenje, a dobro reagira i na orezivanje, no treba mu dovoljno prostora za rast. Ukoliko je izložen direktnom vjetru može doći do lomljenja grana.

Tisa je zimzeleno stablo koje naraste do 2m. Odgovaraju joj duboka i plodna zemljišta, a uspijeva i u siromašnom tlu. Svi dijelovi biljke su otrovni. Drvo je elastično, tvrdo i trajno. Cvate od veljače do travnja. Idealna je za rezidbu te je omiljena u vrtovima kao živica. Vanjskoj araukariji odgovara dobro drenirano, vlažno i lagano kiselkasto tlo, a raste dosta sporo. Zimzelena magnolija zadžava svoje lišće i zimi. Preferira sunčano do polusjenovito mjesto koje nudi zaštitu. Idealno je saditi je u proljeće.

u_proljece_se_voli_vrt-1024x683.jpg

Hortenzije vole vlažna kisela tla i polusjenovito mjesto. Potrebno ih je prihraniti u proljeće s početkom vegetacije te redovito zalijevati. Hortenzije možete saditi u vrt ali i u malo veće tegle te će vam prekrasno izgledati na terasi. Klematis se uzgaja na sunčanom ili blago sjenovitom položaju kako bi pokazala svoj puni potencijal, no korijen i baza biljke morali bi biti zasjenjeni kako bi korijenov sustav zadržao vlagu. Zahtjeva vlažno, dobro drenirano tlo alkalne reakcije. Pri sadnji je potrebno staviti biljku nešto dublje u tlo (do prvih listova) kako bi se potaknuo rast jačih mladica tik ispod tla. Orezivanje je potrebno napraviti na jesen ili rano proljeće.

pexels-Ci_Tuo_-Xun_-16580372.jpg

Rododendron i azaleje najbolje uspijevaju u polusjeni. Zahtjevaju kiselo tlo, bogato organskom tvari. Vole vlagu u tlu ali tlo mora biti dobro drenirano. U sušnim mjesecima treba im osigurati dovoljne količine vode. Ne podnose karbonate u tlu. Rezidba je moguća nakon cvatnje, ali obično nije potrebna. Dobro je otkinuti ocvale cvatove da se spriječi stvaranje sjemena. Ljetnom jorgovanu odgovara plodno tlo, vlažna i dobro drenirana zemlja i sunčani položaji. Orezuje se u rano proljeće kako bi se potaknuo brzi rast i sanžno bujanje cvjetova. Otporna je na niske temperature.

Gnojenje je obavezno želite li poboljšati rast biljaka. Kvalitetan supstrat za sadnju djeluje brzo te ima neposredan utjecaj na biljke, tj. povećava rast, cvat i formiranje ploda. Korijen brže raste, nicanje sjemena je bogatije, biljke postaju jače, cvijet cvate duže, a biljke imaju više i ukusnije plodove. Gnojiva nabavite u Vrtnom centru Iva i savjetujte se koja su najbolja za vaše biljke.

Vrtni centar Iva možete posjetiti u Štefancu, na adresi Braće Radića 54. Više o proizvodima doznajte na www.vrtnicentariva.hr.

Kontakti: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Web Shop: 098/180-8163, Maloprodaja: 040/337-741

Radno vrijeme:

Pon - Pet 8:00 - 17:00

Subota 8:00 - 13:00